enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2547
EURO
37,6148
ALTIN
2.910,42
BIST
9.031,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
25°C
İstanbul
25°C
Açık
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Çok Bulutlu
26°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C

Belarus lideri Lukaşenko: Ukrayna, çatışmayı diplomatik yollarla çözmek istemiyor

Associated Press’e konuşan Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le son görüşmesinde, Donetsk ve Lugansk konularını ele aldıklarını …

Belarus lideri Lukaşenko: Ukrayna, çatışmayı diplomatik yollarla çözmek istemiyor
05.05.2022
155
A+
A-

Associated Press’e konuşan Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le son görüşmesinde, Donetsk ve Lugansk konularını ele aldıklarını bildirdi. Belarus lideri, Rus mevkidaşının kendisine, Ukrayna yönetimine sunulan tekliflerini ayrıntılarıyla anlattığını söyledi.

Lukaşenko, Kiev’in bu teklife yanıt vermediğini kaydederek, “Ukrayna yönetimi savaşı diplomatik yollarla çözmek istiyor mu? Demek ki istemiyor” dedi.

Ukrayna’nın, ülkenin güneydoğusundaki sorunları adım adım çözmek istemediğini, bunun da savaşa yol açtığını anımsatan Belarus lideri, “Bu yüzden eğer Ukrayna’daki vahşetlerden bahsediyorsanız bunu öncelikle misal Polonyalılara, ABD’ye, İngiltere’ye sorun. Eğer ABD ve İngiltere, Ukrayna’daki savaşın son bulmasına ilgi duyuyorlarsa bu bir hafta içinde yapılabilir. Hatta daha erken. Ama siz buna ilgi duymuyorsunuz” ifadesini kullandı.

‘Ukrayna’daki operasyona katılma ihtiyacımız yok’

Belarus’un, sahip olduğu ve sunabileceği tüm imkanları Rusya’ya sunduğunu söyleyen Lukaşenko, “Bu nedenle bu özel operasyona katılma ihtiyacımız yok” dedi.

‘Buça’daki provokasyondan İngilizler sorumlu’

Associated Press çalışanı, Buça ve Mariupol’ü örnek göstererek “Rusya’nın Ukrayna’da işlediği vahşetlerden” bahsetti ve Lukaşenko’dan, Rus mevkidaşına “buna son vermesi” gerektiğini iletmesini istedi.

Belaruslu lideri, “Söz veriyorum, bu sözlerinizi Rusya Devlet Başkanı’na ileteceğim. En kısa zamanda görüşeceğiz. Söz veriyorum. Ama size şunu söylemek istiyorum ki, bu sözleri her şeyden önce Batı’ya yöneltmek gerekir, yalan söylemeye son verin. Buça’yı örnek göstermeniz yanlış. Buça’da yaşananlar, bu konuya ne kadar hakimsiniz bilmiyorum, bu şovu kimin organize ettiğini biliyoruz. Orada esasen İngilizler vardı. Onlar, otomobillerle, bence dört araç vardı, plaka numaralarını Ruslara ilettik, Lviv’den gelerek Buça’da çekim yaptılar ve sonra bunu bilgi alanının içine attılar” diye konuştu.

‘Ordu denetimi, NATO’nun eylemleriyle ilgili’

Belarus’ta orduya yönelik gerçekleştirilen ani denetimin, Ukrayna’daki özel operasyondan çok NATO silahlı kuvvetlerinin özellikle Polonya ve Baltık ülkelerindeki eylemleri ve Belarus etrafındaki gerilimin tırmandırılması ile ilgili olduğunu belirten Lukaşenko, “Son zamanlarda gerilim daha da şiddetle tırmanıyor diyebilirim. Elbette, ordumuz, size açık söylüyorum, buna cevap vermek zorunda kalıyor” dedi.

Başta ABD ve İngiltere, NATO ülkelerinin, ordu birliklerini Belarus sınırına yığmaya devam ettiğini söyleyen Lukaşenko, “Birkaç yıl önce sayıları 3 bindi, şimdi 32 bin. Bu yüzden tepki vermememiz mümkün değil” diye ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.