enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin İlk Petrol Kuyusunda Çalışmalar Yeniden Başladı

Türkiye’nin karasularındaki sondaj çalışmaları sürerken bugün, Şırnak’tan yeni bir haber geldi. Türkiye’nin ilk petrol arama kuyusu olan ve …

Türkiye’nin İlk Petrol Kuyusunda Çalışmalar Yeniden Başladı
03.05.2022
142
A+
A-

Türkiye’nin karasularındaki sondaj çalışmaları sürerken bugün, Şırnak’tan yeni bir haber geldi. Türkiye’nin ilk petrol arama kuyusu olan ve yeterli rezerv olmadığı gerekçesiyle çalışmaları durdurulan Basbirin-1 kuyusunda sondaj çalışmaları yeniden başladı. Kuyu, 88 yıl sonra aynı yerde yeniden açıldı.

Petrol kuyusunda çalışmalar gece gündüz sürerken, bölgedeki güvenliğin jandarma tarafından sağlandığı aktarıldı. Çevre köylüler petrol çıkması umuduyla heyecanlanırken, Batman Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cemil Turan, böyle bir durumda bölgeye ciddi katkılar sağlanacağını, yeni istihdam alanlarının açılacağını belirtti.

Türkiye’nin ilk petrol kuyusunun hikâyesi

Petrol Arama ve İşletme İdaresi’nin 20 Mayıs 1933 tarih ve 2189 sayılı kanun ile kurulmasıyla Türkiye’de petrol arama çalışmalarına ağırlık verilmişti. O yıllarda Mardin’e, günümüzde Şırnak’a bağlı olan İdil ilçesinin Mağara köyü yakınındaki Basbirin-1 kuyusu da bu çalışmaların parçası olarak Türkiye’nin ilk petrol arama kuyusu olmuştu.

Dönemin Maliye Bakanı ve eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından 13 Ekim 1934’te açılan kuyuda 1.324 metre derinlikte petrole rastlanmıştı. Fakat yeterli rezerv olmadığı gerekçesiyle çalışmalar 15 Haziran 1936’da, 1.351 metre derinlikte sonlandırılmıştı.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.