enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5071
EURO
36,1765
ALTIN
2.986,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Uzmanlar uyardı: Çocuğun süt dişlerini sakın atmayın!

Çocuklarda süt dişleri ortalama 5 yaşında dökülmeye başlar. Dökülen süt dişleri çocuğun gelecek hayatında can kurtarıcı bir özelliğe sahip …

Uzmanlar uyardı: Çocuğun süt dişlerini sakın atmayın!
28.04.2022
148
A+
A-

Çocuklarda süt dişleri ortalama 5 yaşında dökülmeye başlar. Dökülen süt dişleri çocuğun gelecek hayatında can kurtarıcı bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koyan araştırmalar, ebeveynlere çocukların düşen dişlerinin atılmaması uyarısında bulundu.

Süt dişleri çocuğun dünyaya geldiği andan itibaren 6-7 aydan sonra ortaya çıkan küçük kısa ve güçsüz dişlerdir. Çocuğun 5-6 yaşlarına gelmesiyle yerine sağlam yetişkin dişleri çıkar. Diş döken çocuğun yaşadığı zaman dilimi hem ebeveynler için hem de çocuk için özel anlar olarak gruplandırılır. Uzmanların bu konuda yaptığı çalışmalar sonucunda, çocuğun dökülen dişlerinin atılmaması konusunda uyarıda bulunuldu. 

düşen dişi saklamanın önemi

HASTALIKLARIN TDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen araştırma sonucunda dökülen dişin ileride çocuğun hayatını kurtarabileceğini ortaya koydu. İleride karşılaşabileceği hastalıklar için oldukça önem arz eden süt dişleri, sinirleri düzenleyen, kemik ve kıkırdak dokuların ve hatta kalp hastalıklarının iyileşmesini sağlayan kök hücreler içerdiği öğrenildi. 

düşen dişi saklamanın önemi

Kemik iliği nakli ile tedavisi mümkün olan “Hodgkin lenfoma”, “Lösemi”, “Kemik iliği kanseri” gibi hastalıklar, son yıllarda yapılan araştırmalarla artık çocuğun kendisinden alınan kök hücrelerle tedavi edilebiliyor. Bu konuda çocuğun dökülen dişlerindeki kök hücrelerinin saklanması büyük önem arz ediyor.

yeni doğan bebek

KORDON BAĞI DA SAKLANMALI

Bununla birlikte uzmanlar, çocuğun doğumundaki kordon bağının da saklanması gerektiğini belirtti. Ama onu saklayamamış ebeveynler için artık süt dişlerinin saklanabilmesi söz konusu. Bunun için Amerika ve İngiltere’de özel süt dişi bankaları bulunmakta olduğunu belirten uzmanlar, ülkemizde de 2007 yılından itibaren süt dişi bankasının bulunduğunu bildirdi. 

dişin saklanmasının önemi

DÜŞTÜKTEN 48 SAAT İÇERİSİNDE BANKAYA ULAŞTIRILMALI

Çocuğun süt dişi düştükten sonra 48 saat içerisinde bankaya ulaştırıp, dondurulması gerekiyor. Çocuğunuza yatırım yaparken aslında geleceğine en büyük faydayı onun dişini koruyarak sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.