Ege bölgesinde yüzyıllardır en çok tercih edilen besinlerden biri olan koruk yaz aylarında toplanıp bazen turşusu yapılır. Bazense suyu …
Ege bölgesinde yüzyıllardır en çok tercih edilen besinlerden biri olan koruk yaz aylarında toplanıp bazen turşusu yapılır. Bazense suyu çıkartılarak muhafaza edilir. Kış aylarında bile bu sayede kullanılır. Yaz mevsiminde toplanmasına rağmen doğal bir antioksidan olduğundan kışın daha fazla tüketilir. Koruk nedir? Koruk suyu nasıl yapılır? Koruk suyunun faydaları nelerdir?
Üzümün olgunlaşmamış haline koruk denir. Koruk meyvesinin tadı bu yüzden ekşimsidir. Erikle benzer bir tada sahip olan koruk, suyu çıkartılarak tüketilir. Yüzyıllardır Akdeniz ülkelerinde tüketilen koruk özellikle metabolizmayı düzenler. Hem Türkiye de hem de Avrupa ülkelerinde endüstriyel bir payı vardır. Koruk çiftçiler tarafından özellikle yetiştirilir. sadece suyu değil aynı zamanda turşusu da kurulur. Hatta yöre halkı koruk meyvesini baharatlayarak salata da elde edip tüketir. İçerdiği güçlü mineraller hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Bu yüzden şifa amaçlı tüketilir. Kan basıncını dengeler. Ayrıca kandaki şeker oranını korur. Yerli halk tarafından alternatif içecek olarak tüketilen koruk suyu evde de yapılır. Anadolu da kültürel bir lezzet olan koruk özellikle Ege mutfağının vazgeçilmezidir. Kış aylarında özellikle tüketilir.
KORUK SUYU NASIL YAPILIR?
Olgunlaşmamış üzümler yani koruk toplanır. Yarım kilo koruk büyük bir tencereye dalları ayıklanarak konur. Korukların üzerini geçene kadar su eklenir. İçerisine bir su bardağı şeker ve bir çay bardağı sıkılmış limon suyu eklenir. Kısık ateşte kaynaması beklenir. Yaklaşık bir saat kaynadıktan sonra ocaktan alınır. bir tülbetin derin bir kapın üzerine yayılır. Tülbentin üzerine koruk suyu eklenir. Su tülbentin altındaki kapa tortu olmadan geçer. Daha sonra tülbent bağlanarak sıkma işlemine devam edilir. Sonra tekrar koruk suyu tencereye ekleyip ıtır otu ilave edilir. Biraz daha kaynadıktan sonra soğutulup servis edilir.
KORUK SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?