enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6516
EURO
36,3438
ALTIN
2.932,39
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Türkiye sağlık turizminde 5 milyar dolara koşuyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, 2021 yılının son 10 aylık döneminde tedavi amacıyla Türkiye’yi tercih eden turist sayısı 370 …

Türkiye sağlık turizminde 5 milyar dolara koşuyor
09.04.2022
110
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, 2021 yılının son 10 aylık döneminde tedavi amacıyla Türkiye’yi tercih eden turist sayısı 370 bin 335 olurken elde edilen gelir 704 milyon 261 bin doları buldu.

İSTANBUL (İGFA)- Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise 10 aylık dönemde ülkeyi ziyaret eden yabancı hasta sayısı 718 bin 164 olarak kayıtlara geçti. Sağlık turizmi gelirlerine ilişkin TUİK tarafından sunulan istatistiklerin sınır kapılarında yapılan anketler yoluyla belirlenmesinden dolayı mevcut hasta sayısının tamamını göstermediği değerlendiriliyor.

Ticaret Bakanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmalarla daha fazla sağlık turisti çekilmesi ve gelir elde edilmesi amaçlanıyor. Bu sayede Türkiye’nin sağlık turizmi pastasından aldığı payın arttırılması hedefleniyor. Sektörde turist başı harcama yaklaşık 1900 dolar olarak kayıtlara geçerken bu rakamın aslında 10 bin dolar seviyesine yaklaştığı tahmin ediliyor. Sağlık hizmeti almak üzere Türkiye’ye gelen turistler tarafından en çok tercih edilen branşlar; saç ekimi, estetik, kalp cerrahisi, ortopedi, onkoloji ve tüp bebek tedavisi.

Türkiye’yi bu alanlarda tercih edenlerin %70 Avrupa’dan, %30 Arap dünyasından gelmektedir. Son 10 yıllık dönemde Türkiye sağlık turizminde çok büyük ivmeler kazandı. Sektör 2019 yılında 3 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğüne ulaşarak zirveyi görerek, 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Sektör pandemi nedeniyle 2020 yılını 2019’a oranda %65 düşüş ile kapattı. 2021 yılında da aynı oranlarda düşüş gözlemse de son çeyrekte normalleşme etkisiyle şahlanarak 2021 yılında 2 milyar doların üstünde ülkeye girdi sağlandı. 2022 yılında sektörün şahlanarak 5 milyar dolarlık büyüklüğüne ulaşma hedeflenmektedir. Normalleşme ile birlikte 2022 ve 2023 yılı Türk Sağlık Turizmi için şahlanma yılı olacağı belirtiliyor.

Türkiye’ de günde ortalama 2 bin civarında saç ekimi yapılıyor. Sektör de ciddi bir eleman açığı bulunmaktadır. En az 15 bin personel ihtiyacının karşılanması için bu alanda kalifiye ve yabancı dil bilen personellerin yetiştirilmesi için sağlık bakanlığı ve milli eğitim bakanlığı çalışmalarına hız verdi.

Uluslararası Estetik Cerrahi Derneği, (ISAPS) “Global Survey 2020 Raporları”na göre Türkiye, pandemi döneminde dünyada en çok estetik cerrahi yapılan 5 ülkeden biri olmuştur. Pandemiye rağmen sektör %1,8’lik bir büyüme sağladı. Türkiye en çok saç ekimi ve burun estetiği alanında tercih edildi.

Türkiye’de sektörde ki hastaların %25.8’i yurtdışından özellikle Almanya, İngiltere ve Fransa’dan gelmektedir. En çok bu alanda Almanya’dan hasta almaktayız.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.