Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Saraylar İslam Medeniyetleri Müzesi’ni gezdi Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız …
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Saraylar İslam Medeniyetleri Müzesi’ni gezdi
Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız, İslam Medeniyetleri Müzesi’nin Türkiye için çok önemli bir müze olduğunu belirterek, Büyük Çamlıca Camisi’nin ülkede inşa edilmiş en büyük cami ve İstanbul’un çok mutena bir köşesinde ciddi bir oranda yerli ve yabancının gelip ibadet ve ziyaret ettiği bir alan olduğunu söyledi. İslam Medeniyetleri Müzesi’nin de Büyük Çamlıca Camisi’nin “mütemmim bir cüzü” olduğunu dile getiren Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Bu müzenin mesleğimiz açısından şöyle bir önemi var.
10 bin metrekare, müze olarak inşa edilmiş bir bina. Milli Saraylar veya diğer kurumların bünyesindeki gibi tarihi bir mekanda müzecilik yapılmıyor.
O nedenle sergileme açısından imkanlarımız daha geniş. Bizi de Milli Saraylar Başkanlığı olarak bu yönüyle çok cezbetti.
Çünkü Milli Sarayların bugün elinde Topkapı, Dolmabahçe, Yıldız ve Beylerbeyi başta olmak üzere ülkemizdeki Milli Saray hüviyetindeki yapılar, saray, köşk ve kasırlarımız, Osmanlı döneminden günümüze kadar yaşayan tarihi fabrikalarımız, koleksiyonlarımızı sergileyebildiğimiz konsept müzelerimiz var.
Bunlardan en önemlisi Sayın Cumhurbaşkanımızın açtığı Milli Saraylar Resim Müzesi ve Beykoz’daki Abraham Paşa Cam Müzesi.
Çamlıca Camisi içindeki İslam Medeniyetleri Müzesi de bunun 3. ayağı.
Çünkü bilhassa Milli Sarayların Topkapı başta olmak üzere envanterinde yer alan ve depolarında ziyaretçiyle buluşma imkanı bulamayan eserler için burası çok ciddi bir sergileme mecrası.
Bütün sistemleriyle teknolojik altyapısından vitrinlerine kadar bir müze olarak inşa edildiği için bize gerekli imkanları sağlıyor.
Burada konservasyon atölyelerimiz ve obje depolarımız da mevcut.
Bu yönüyle ülkemizde önemli bir ilki teşkil ettiğini söyleyebilirim.” “KABE VE OSMANLI DÖNEMİNİN İLİŞKİSİ MÜZEMİZDE ÇOK CİDDİ ANLAMDA VURGULANIYOR” Müzede, Topkapı Sarayı koleksiyonu ve Milli Saraylar Saray Koleksiyonları Müzesi’nin depolarından seçilmiş eserlerin yer aldığını aktaran Yıldız, bunun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Türk İslam Eserleri Müzesi, Vakıf Sanatları Müzesi gibi müzelerden de destek aldıklarını söyledi.
Müzenin 15 bölümden oluştuğunu anlatan Yıldız, müzede yer alan bazı eserlere ilişkin şu detayları aktardı: Kabe örtüleri her biri ayrı bir sanat eseri ve ebatları itibarıyla daha evvel sergilenme imkanı bulamamış eserler.
Hilafetten doğan haklarla İslam medeniyetine yapılan katkılarla ilgili Sultanların elimizde çok ciddi fermanları ve beratları var.
Bunlar da gün yüzüne çıkmış eserler değildi.
Bu bölümün de ziyaretçilerimizin ilgisini çekeceğini düşünüyorum.
Tılsımlı gömlekler, dini kültürümüzde çok ciddi yeri olan, padişahların da üzerinde ehemmiyetle durduğu objeler ve sanat tarihi açısından da son derece kıymetli ipek kumaş üzerine binlerce satırlık yazı ile çeşitli hesaplarla donatılmış son derece müzeyyen eserler.
Burada İslam’ın fetih yönünü vurgulayan, müzelerimizdeki silah koleksiyonlarından seçilmiş çok güzel bir seçkimiz var.
Bunun da ziyaretçilerimizin ilgisini çekeceğini düşünüyorum.
Hüsn-i Hat galerisinde de padişah hattatlardan, 18-19.
yüzyılın başat hatlarına kadar çok önemli duayenlerin eserlerini bir arada görülebileceği bir hat koleksiyonumuz mevcut.” Teknolojinin gelişmesiyle müzecilikte de teknolojinin kullandığı alanların arttığını vurgulayan Yıldız, “Milli Saraylar olarak, burada teknoloji ile tarihi mirasımızı bir araya getirecek bir köprü kurma fırsatı bulduk.
Ziyaretçilerimizi, ilgi çekeceğini düşündüğüm enstalasyonlar karşılayacak.
Bunun yanında belli objelerin tarihçesini anlatabildiğimiz dijital ekranlar var.
Belli objelere ziyaretçilerimizin dijital ortamda değebileceği enstalasyonlar var.
Tarihi miras ile teknolojiyi çok iyi sentez etme imkanı veren bir binada bu müzenin yerli ve yabancı ziyaretçilerimize çok ciddi imkanlar sunacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
KAYNAK: AA