Nükleer güç ve yeteneğe sahip Müslüman tek ülke Pakistan’ın Çin ve Rusya’ya komşu, iyi ilişkiler peşinde olması ve Jeopolitik konumu itibariyle …
Nükleer güç ve yeteneğe sahip Müslüman tek ülke Pakistan’ın Çin ve Rusya’ya komşu, iyi ilişkiler peşinde olması ve Jeopolitik konumu itibariyle Batı için Türkiye gibi kendi başına bırakılacak bir ülke olmadığını ifade eden Ali Şahin “Süreci izah edecek diğer önemli husus Imran Khan faktörü. Batı Müslüman ülkelerin başında güçlü, kudretli Batı’nın ekseninden çıkıp kendilerini ve kararlarını sorgulayacak liderler istemiyor. Talimat alacak liderler istiyor. Bir Pakhtun olan Imran Khan bu tanıma uymayan bir lider” ifadelerini kullandı.
İşte Türkiye Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ali Şahin’in Pakistan’a ilişkin önemli değerlendirmeleri;
PAKİSTAN’DA NE OLDU?
Pakistan’da 8 Mart tarihinden bu yana yaşanan siyasi bunalım 3 Nisan tarihinde Imran Khan hükümeti aleyhine verilen gen sorunun Meclis Başkanı Kasım Suri tarafından Anayasının 5. Maddesi uyarınca reddedilmesi ile yeni bir sürece evrilmiş bulunuyor.
SİYASİ BUHRAN PAKİSTAN’DA BİR İLK DEĞİL…
Peki Pakistan’da ilk kez alışılmışın dışında sonuçlanan bu siyasi türbülans sürecine nasıl ve neden gelindi, nasıl sonuçlandı. Öncelikle şu hususun altını çizmek lazım söz konusu siyasi buhran Pakistan’da bir ilk değil…
“İLK KEZ BÖYLE BİR MÜDAHALE BAŞARISIZ OLDU”
Bundan önce de kimi zaman askeri darbelerle, kimi zaman dış kaynaklı üretilmiş siyasi buhranlarla, kimi zaman meclislerin feshi ile sonuçlanan demokrasilere müdahaleler yaşandı. Bu kez farklı olan tek şey ise ilk kez böyle bir müdahalenin belki de başarısız olması…
DEĞİŞMEYEN CIA’NIN “TEKERLEK DURDURMA” OPERASYONLARI
Pakistan’ın güçlü liderlerinden Benazir Bhutto öldürülmeden 1 ay önce tamamladığı hatıratında (Doğu’nun Kızı) her ne zaman ülkede istikrar, büyüme, kalkınma hızı ve ivme yakalansa CIA’nın “tekerlek durdurma” operasyonları ile Pakistan’ın önünü ve hızını nasıl kestiğinden bahseder
Pakistan siyasi tarihinin ve dünya kadın siyasetinin en güçlü siyasi figür ve liderlerinden biri olan Benazir Bhutto’nun 2007 yılında bir suikastla ortadan kaldırılması da Pakistan’a yapılmış bir siyasi operasyon ve “tekerlek durdurma” eyleminin ta kendisiydi…
IMRAN KHAN’IN RUSYA ZİYARETİ
Gelelim bugüne. Imran Khan Rusya devlet başkanı Putin’in Ukrayna’yı işgal ettiği süreçte 23-24 Şubat tarihlerinde Pakistan’nın doğalgaz ve tahıl ihtiyacı için temaslarda bulunmak üzere Rusya’ya bir ziyaret düzenledi ve Putin ile görüşmelerde bulundu…
DONALD LU: IMRAN KHAN İKTİDARDA OLDUĞU SÜRECE İLİŞKİLERİMİZDE İLERLEME OLMASI MÜMKÜN DEĞİL
7 Mart tarihinde Pakistan ABD Büyükelçisi ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Donald Lu arasında Washington’da gerçekleşen resmi bir görüşmede Donald Lu, “Imran Khan iktidarda olduğu sürece ilişkilerimizde ilerleme olması mümkün değil” şeklinde bir cümle kuruyor…
BİR GÜN SONRASI GELEN GEN SORU!
Ve bu cümleden tam bir gün sonra 8 Mart tarihinde Pakistan’da 2018 yılında yapılan seçimlerle 342 milletvekilinin 155’ini alarak bir koalisyon hükümeti kurmuş olan Imran Khan ve PTI hükümetinin düşürülmesi için gen soru verilmesi gündeme geliyor…
Yaklaşık 1 ay süren siyasi krizin ardından 3 Nisan Pazar günü gen soru oylaması için toplanan parlamentoda Meclis Başkan Vekili Kasım Suri gensorunun Anayasanın 5. Maddesine aykırı olduğu gerekçesi ile muhalefetin gensoru önergesini işleme koymayarak reddediyor…
PAKİSTAN PARLAMENTOSU FESHEDİLİYOR VE SEÇİM KARARI ALINIYOR
Muhalefetin itirazları altında Başbakan Imran Khan aynı gün Cumhurbaşkan’ı Arif Alvi’ye çağrıda bulunarak parlamentonun feshedilmesi ve 90 gün içinde seçimlere gidilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Pakistan Parlamentosu feshediliyor ve seçim kararı alınıyor…
Pakistan siyasi tarihinde bugüne kadar hiç bir hükümet 5 yıllık iktidar ömrünü tamamlayabilmiş değildi. Alınan erken seçim kararı ile bu gelenek yine bozulmamış oldu. Peki Pakistan’da yaşanan bu siyasi kriz ve türbülansın kökenlerinde neler yatıyor:
PAKİSTAN, BATI İÇİN TÜRKİYE GİBİ KENDİ BAŞINA BIRAKILACAK BİR ÜLKE DEĞİL! PEKİ NEDEN?
Öncelikle Pakistan, Batı için Türkiye gibi kendi başına bırakılacak bir ülke değil. Bunun bir kaç önemli nedeni var.
1- Pakistan nükleer güç ve yeteneğe sahip Müslüman tek ülke.
2- Çin ve Rusya’ya komşu ve iyi ilişkiler peşinde olan bir ülke.
3-Jeopolitik konumu son derece önemli
IMRAN KHAN BAŞKAN ERDOĞAN’I MODEL OLARAK ALIYOR
Ancak tüm bunlardan çok daha önemlisi kalkınma ve büyümede, tam bağımsız olma yolunda Pakistan Türkiye’yi, İktidardaki Pakistan Adalet Hareketi Partisi AK Parti’yi, Pakistan’ın karizmatik ve güçlü lideri Imran Khan ise Recep Tayyip Erdoğan’ı model olarak alıyor.
Pakistan’da gerçekleşen ve benim de bulunduğum toplantıda Imran Khan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a kendimizi ve Pakistan’ı AK Parti’nin Türkiye’de iktidara geldiği ilk günde gibi hissediyor ve sizin başladığınız yerden sizin tecrübelerinizle ilerlemek istiyoruz demişti.
BATI TALİMAT ALACAK BİR LİDER İSTİYORDU
Süreci izah edecek diğer önemli husus Imran Khan faktörü. Batı Müslüman ülkelerin başında güçlü, kudretli Batı’nın ekseninden çıkıp kendilerini ve kararlarını sorgulayacak liderler istemiyor. Talimat alacak liderler istiyor. Bir Pakhtun olan Imran Khan bu tanıma uymayan bir lider
IMRAN KHAN PAKİSTAN SİYASİ TARİHİNDE İLK KEZ PAKİSTAN’IN TEKERİNE SOKULAN ÇOMAĞI KIRDI
Görünen o ki Imran Khan Pakistan siyasi tarihinde ilk kez Pakistan’ın tekerine sokulan çomağı kırdı ve tekerlek durdurma operasyonunu boşa çıkardı. Muhtemelen bunun Imran Khan ve PTI için sonuçları olacak. Kurulu düzeni ilk kez bozan Imran Khan ve PTI’ın çok dikkatli olması lazım.
BATI’NIN DEVİRDİĞİ PAKISTAN HALKIYLA BÜTÜNLEŞMİŞ LİDERLERİ
Batı bundan önce de Pakistan siyasetinde Batının yörüngesinden çıkan, çizdiği kırımızı çizgileri aşan Pakistan halkıyla bütünleşmiş Zülfikar Ali Bhutto, Ziyaul Hak, Benazir Bhutto, Nawaz Şerif gibi güçlü siyasi liderlerin hız almış ve ilerleyen tekerlerini çomak sokarak durdurdu.
SONUÇ: NE TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE, NE DE PAKİSTAN ESKİ PAKİSTAN
Ancak yaşlılık ve buna bağlı bir demans süreci yaşayan Batı’nın anlayıp, yüzleşmek ve kabullenmek zorunda olduğu bir önemli konjonktürel süreç var. Ne ABD eski ABD, ne AB eski AB, ne Türkiye eski Türkiye, ne de Pakistan eski Pakistan. NOKTA.