enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,1986
EURO
34,9955
ALTIN
2.508,40
BIST
10.705,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

Bilim dünyasını heyecanlandıran “Bebek jüpiter” keşfi: Yıllardan beri arıyorduk

GÖRÜNTÜLERİ ÇOK DEĞERLİ Araştırmacılar, Salı günü çevrimiçi bir bilim ve güncel olaylar sitesi olan Conversation’a, “nadir bebek (gezegen …

Bilim dünyasını heyecanlandıran “Bebek jüpiter” keşfi: Yıllardan beri arıyorduk
06.04.2022
139
A+
A-

GÖRÜNTÜLERİ ÇOK DEĞERLİ

Araştırmacılar, Salı günü çevrimiçi bir bilim ve güncel olaylar sitesi olan Conversation’a, “nadir bebek (gezegen) görüntülerinin”, güneş sisteminin ötesindeki kalın, dönen bir toz ve gaz halesinin içine gömülmüş, 2.000 santigrat derece kadar sıcak olduğu tahmin edilen parlayan bir oluşumu ortaya çıkardığını yazdı.

DEV GEZEGENLERİN OLUŞUMUNU ANLATABİLİR

Araştırmacılar bu bulguları, Hawaii’deki Subaru Teleskobu ve Hubble Uzay Teleskobu’ndan yapılan gözlemleri kullanarak elde etti. “Gezegen inanılmaz derecede belli belirsiz ve son derece uzakta olduğu için zorlandıklarını” ifade eden Norris, “Asıl soru, yalnızca yoğun bir toz yığını değil de oluşan bir gezegen gördüğümüzden nasıl emin olabiliriz oldu” dedi. Norris, “Önemli olan şu ki, hızlı, sert oluşum sürecinin enerjisi nedeniyle gezegen kıpkızıl parlıyor. Farklı renklerde çekilmiş bu farklı görüntüleri karşılaştırarak, onun uyaran parıltısını tespit edebildik” ifadelerini kullandı. Onların keşfi, Jüpiter ve Satürn gibi dev gaz gezegenlerinin nasıl oluştuğunu açıklayan “çekirdek akresyonu” olarak bilinen uzun süreli bir teoriye meydan okuyor.

BÜYÜK BİR GİZEM AYDINLANMIŞ OLACAK

Bu teori, gezegenlerin, toz taneciklerinin arka arkaya daha büyük taneler, ardından çakıllar, daha sonra kayaların bir bebek gezegenler ya da “gezegenimsi” oluşumlar “çağlayanı” halinde birlikte toplanmasıyla “ev sahibi” yıldızların yanında yaratılmış olmalarına dayanıyor. Bununla beraber son yıllarda gökbilimciler bazı eski gezegenlerin, Tuthill ve Norris’in tabiriyle “gezegen inşa etme işini yürüten” ev sahibi yıldızlarından çok uzaktaki bir yörüngede oldukları için bu süreci izlemediklerini fark ettiler. Bu gizeme ek olarak gökbilimciler, milyarlarca yaşında oldukları göz önüne alındığında bu tür gezegenlerin gerçekte nasıl oluştuğunu söyleyemiyorlar.

“HALA BİLİNMEYEN ÇOK ŞEY VAR”

Bununla birlikte bu yaş sorunu, AB Aurigae adlı ev sahibi yıldızından aynı şekilde uzakta olan en yeni gezegen için geçerli değil. Bir perspektife dayandırmak gerekirse, bu gezegen AB Aurigae’den, Dünya’nın Güneş’ten olduğundan yaklaşık 93 kat daha uzakta bulunuyor. Tuthill ve Norris bu nedenle, AB Aurigae b olarak adlandırılan gezegenin yeni ipuçları ve nihayetinde en azından bazı gezegenlerin kökenlerine ilişkin alternatif bir teori sağlayacağına inanıyor. Bununla birlikte bilim insanları birçok bilinmeyenin öyle kalmaya devam edeceğini kabul ediyorlar. Norris, “Gezegen oluşumunu anlamak söz konusu olduğunda, bu buzdağının sadece görünen kısmı” diyor ve ekliyor: “Gezegenlerin ve bizimki gibi güneş sistemlerinin nasıl oluştuğu hakkında bilinmeyen çok fazla şey var.”

Xinhua / Güncel
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.