enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C

Petrolde yine yaptırım endişesi

Petrol piyasalarında yeniden Rusya’ya yönelik olası yeni yaptırımlar endişe kaynağı olarak öne çıktı. ABD ham petrolünde iki haftanın en yüksek …

Petrolde yine yaptırım endişesi
05.04.2022
110
A+
A-

Petrol piyasalarında yeniden Rusya’ya yönelik olası yeni yaptırımlar endişe kaynağı olarak öne çıktı.

ABD ham petrolünde iki haftanın en yüksek sıçraması görüldü ve fiyatlar 105 dolara yaklaştı. Brent petrolde de hızlı artış izlendi ve 108 doların üzeri test edildi.

Fiyatların yükselmesinde ABD ve Avrupa cephesinden gelen Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlara işaret eden açıklamalar etkili oldu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Ukrayna’da Buça’daki olayların ardından bu hafta içinde Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları duyuracaklarını kaydetti. Sullivan söz konusu yaptırımların enerji alanını da kapsayabileceğine işaret etti.

Sullivan ABD’nin müttefikleriyle temas halinde Rusya’ya ekonomik yaptırımları sürdüreceğinin de altını çizdi.

Benzer açıklamalar Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan da geldi. “Buça’da yaşananlar Rusya’ya karşı yeni bir dizi yaptırım ve çok net tedbirler gerektiriyor.” diyen Macron, yaptırımların kömür ve petrol alımını kapsayabileceğine işaret etti.

SUUDİLERDEN PETROLE ZAM

Petrol piyasasında yaptırım endişeleri yeniden baskın hale gelirken, Suudilerin yaptığı zam da öne çıktı.

Suudi Arabistan ulusal petrol şirketi Saudi Aramco, Asya’ya gönderilen gelecek ay vadeli Arab Light petrolünün varil fiyatını 9,35 dolara yükseltti. Nisan’da bu rakam 4,40 dolardı. Bloomberg anketine katılan traderlar da fiyatlarda artış bekliyordu.

Suudi Arabistan’ın bu hamlesi, OPEC+ koalisyonunun geçtiğimiz hafta petrol üretiminde kademeli artış kararının ardından geldi. Suudi Arabistan ve Rusya öncülüğündeki 23 ülkeden oluşan OPEC+, ABD’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin fiyat artışını önlemek için üretimi hızlandırma çağrılarını yanıtsız bırakmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.