enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
27°C

Müzik, Akıl Sağlığını Spor Yapmak Kadar Olumlu Etkiliyor

“Müzik ruhun gıdasıdır.” sözü, bugüne kadar gerçekleştirilen bilimsel araştırmalarla pek çok kez doğruluğu kanıtlanmış bir şekilde karşımıza …

Müzik, Akıl Sağlığını Spor Yapmak Kadar Olumlu Etkiliyor
28.03.2022
196
A+
A-

“Müzik ruhun gıdasıdır.” sözü, bugüne kadar gerçekleştirilen bilimsel araştırmalarla pek çok kez doğruluğu kanıtlanmış bir şekilde karşımıza çıkmıştı. Müzik dinlemenin zihinsel sağlığa pozitif etkisi olduğu bilinirken, yapılan yeni bir araştırma bu etkinin ne kadar büyük ve önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

779 katılımcıyla gerçekleşen toplamda 26 farklı bilimsel çalışmanın sonuçlarının derlendiği yeni bir araştırma, müzik dinlemenin, çalmanın ve söylemenin zihinsel sağlığa kilo vermek ya da düzenli olarak egzersiz yapmak kadar katkı sağladığını ortaya koydu. Öte yandan araştırma, gelecekteki tedaviler için önemli bir adım oldu.

Müzik dinlemek, zihinsel sağlığa egzersiz ile benzer oranda etki gösteriyor:

Jama Network’te yayımlanan araştırmaya göre müzik kaynaklı zihinsel sağlık iyileşmesi, fiziksel egzersiz veya kilo verme programlarını uygulayan kişilerde görülen aynı türde etkinin ‘ucundan da olsa’ aynı seviyede yer alıyor. Araştırma, özellikle müziğin refahı ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesini (bir kişinin bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal iyilik hali) yüksek ölçüde geliştirdiğini gösterdi.

Araştırmacılar, sekiz çalışmadan oluşturdukları bir alt gruptan elde ettikleri sonuçla birlikteyse klinik müzik tedavilerinin çeşitli koşullarda sağlıkla ilgili yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olduğunu gözlemledi. Öte yandan tedavilerin ne kadar iyi sonuç verdiğinin bireyler arasında önemli derecede fark ettiğine de dikkat çekti.

Yapılan bu çalışmanın sağlık uzmanlarını bir tür müzik terapisini tedavi olarak kullanmaya teşvik etmesi umuluyor. Yine de araştırmacılar, çalışmalarının sonunda belirli klinik ve halk sağlığı senaryolarında tedavinin kullanımı için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu da belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.