enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Windows’un Yardım Dosyalarında Kötü Amaçlı Yazılım Bulundu

Siber suçların fazlasıyla artarak devam ettiği şu günlerde artık internet üzerinden yaptığımız her işlemde daha dikkatli davaranmamız gerekiyor …

Windows’un Yardım Dosyalarında Kötü Amaçlı Yazılım Bulundu
26.03.2022
183
A+
A-

Siber suçların fazlasıyla artarak devam ettiği şu günlerde artık internet üzerinden yaptığımız her işlemde daha dikkatli davaranmamız gerekiyor. İnternet üzerinden tıkladığınız bir link tüm bilgilerinizin kötü amaçlı kişilerin eline geçmesine sebep olabilir. Hatta bazen bu linklere tıklamanıza bile ihtiyaçları olmayabiliyor.

Uzun yıllardır bu konuda neredeyse tüm firmalar uyarıda bulunsa da, hala hesabı hacklenen ve bilgileri ele geçirilen çok fazla sayıda insan var. Bu insanlara son dönemlerde de sıklıkla bahsettiğimiz büyük şirketlerde eşlik ediyor ve siber suçlar her geçen gün çığ gibi büyüyor. Geçtiğimiz günlerde sizlerle Microsoft’un hacklendiğinden ve çok sayıda verinin sızdırıldığından bahsetmiştik. Bu defa da Microsoft dosyalarının içerisine gizlenmiş kötü amaçlı yazılım bulundu.

Kötü amaçlı yazılım, Microsoft yardım dosyalarının içine gizlenmiş

Windows’un Microsoft Yardım dosyalarının içinde bulunan kötü amaçlı yazılım, Trustwave güvenlik uzmanlarını alarma geçirdi. Yeni ortaya çıkan ‘Vidar’ kötü amaçlı yazılımı Microsoft Yardım dosyalarının içerisine gizleniyor. REQUEST.DOC adlı bir .DOC dosyası gibi görünen yazılım, bu sayede çok daha iyi bir şekilde gizlenmiş. Ancak .DOC uzantısına sahip olsa da yazılım aslında bir .ISO dosyası ve genellikle içinde CHM formatında derlenmiş bir HTML dosyası bulunuyor. İçerisinde bulunan yürütülebilir ‘APP.EXE’ dosyasıyla da kullanıcıların bilgilerine erişim sağlanıyor.

Uzmanlar, Vidar’ın ikinci bir dalgasının yolda olduğunu ve kullanıcıların yaptıkları tüm işlemlerde dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor. Her ne kadar iyi bir şekilde gizlenmiş olsa da bu yazılımdan korunabilmek için yapılabilecek bazı şeyler var.

Peki ne yapabilriz?

Yıllardır aynı şeyi duymaktan sıkılmış olsak da, uzmanlar size gönderilen bir bağlantıya tıklamadan önce dikkatli olmanız gerektiği konusunda bir kez daha uyarıyor. Bu kötü amaçlı yazılımda özellikle “Bu önemli bilgi sizin için. Lütfen bu e-postanın ekibine katılın.” cümlesiyle sizin bu bağlantıya tıklamanız sağlanmaya çalışılıyor. Bu veya buna benzer bir e-posta alırsanız tıklamadan önce iki kere düşünün.

Özellikle telefonunuza indireceğiniz uygulamalar ve gireceğiniz siteler konusunda dikkatli olun. İnternet üzerinden yapacağınız tüm aramalarda ve alışverişlerde kendinizi daha ‘güvende’ hissetmek için güvenlik duvarı kullanın. Bununla birlikte şifrelerinizin güvenliğine ve uygulamalara verdiğiniz izinlere mutlaka dikkat edin. Şifreleriniz her ne kadar karmaşık olursa olsun tek bir tıklamanızla kötü amaçlı kişilerin eline geçebileceğini unutmayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.