enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Çin’in gizli belgeleri ifşa oldu: Twitter ve Facebook’tan veri topluyorlarmış

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, Çin yönetiminin Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarından özel bir yazılımla …

Çin’in gizli belgeleri ifşa oldu: Twitter ve Facebook’tan veri topluyorlarmış
02.01.2022
168
A+
A-

ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post, Çin yönetiminin Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarından özel bir yazılımla “hedeflerinin” verilerini topladığını ortaya çıkardı.

Çin yönetiminin özel bir yazılım aracılığıyla Facebook ve Twitter üzerinden Batı ülkelerinin askeri ve hükümet kurumlarından verileri aldığı ortaya çıktı…

İddiayı ABD’nin saygın gazetelerinden Washington Post ortaya attı. Gazete, Çin yönetiminin üst düzey veri takip sistemlerini satın aldığı ve bu yazılım sistemleri aracılığıyla Çin yönetiminin “hedefleri” takip ettiği ve veri çektiğini yazdı.

Teknoloji dünyasında buna “madencilik” denildiğinin altı çizilirken Çin devlet medyasının 320.000 dolarlık bir yazılım satın aldığı ve bu sayede yabancı gazetecilerle akademisyenleri takip ettiği kaydedildi. 2020 yılının başından beri verileri inceleyen Washington Post, Pekin yönetiminin Hong Kong, Tayvan ve Uygur Türklerine dair verileri de ele geçirdiğini yazdı.

FACEBOOK BİR AÇIKLAMA YAPMADI

Gazeteye konuşan uzmanlar Çin yönetiminin bu yazılımlar aracılığıyla Çin karşıtı kişileri fişlediği ve “yeraltı örgütlerini” daha iyi anlamak için bu yöntemi seçtiğini öne sürdü. Çin’in resmi gazetesi China Daily’nin 2020 yılının ortasında yaptığı bir haberi hatırlatan Washington Post, “O dönemde Çin yönetimi 300 bin dolarlık bir yabancı personel analiz platformuna para harcamıştı” yorumuna yer verdi.

Çin karşıtlarının yanı sıra Twitter, Facebook ve YouTube üzerinden iş dünyasından, medya dünyasından ve siyaset dünyasından kilit konumdaki kişilerin verilerinin incelendiği de belirtildi. Twitter sözcüsü Katie Rosborough, Twitter’da bu tür bir veri akışı olmadığını söylerken Facebook ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.