enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5792
EURO
36,3708
ALTIN
2.911,96
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Menopoz kalp hastalıklarını tetikleyebilir!

Orta yaş sonrası kadınlarda görülme ihtimali olan menopoz beraberinde bazı sağlık sorunlarını da tetikleyebilir. Bunlardan biri de östrojen …

Menopoz kalp hastalıklarını tetikleyebilir!
23.03.2022
141
A+
A-

Orta yaş sonrası kadınlarda görülme ihtimali olan menopoz beraberinde bazı sağlık sorunlarını da tetikleyebilir. Bunlardan biri de östrojen hormonudur. Östrojen hormonundaki değişim ise damarların gevşemesine yol açar.

Yapılan araştırmada 40 ve 50 yaş üstü kadınlarda görülen kalp rahatsızlıklarının nedenin menopoz olduğu düşünülüyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Dilek Uslu, bu konu hakkında açıklamada bulundu. 

menopoz kalbi etkiler

Kadınlar erkeklerden daha ileri yaşlara kadar kalp ve damar hastalıklarından etkilenmektedir. Kadınlarda kalp damar hastalığı erkeklere göre 7-10 yıl daha geç ortaya çıkar. Menopoz öncesi dönemde östrojenin kalp damar sağlığına olan koruyucu etkisi, lipid profiline olumlu etkisine bağlıdır. Kadınlarda menopoz sonrası dönemde ise kardiyovasküler hastalıklardan ölüm oranı artmaktadır. Avrupa’da kadınlarda kalp damar hastalıklarının en çok görüldüğü ülkelerden birisi Türkiye’dir.

Menopoz, kadının hayatında yumurtlamanın durduğu ve östrojen üretiminin azaltıp adet döngüsünün kalıcı olarak kesildiği döneme denir. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48’dir. Son adet kanamasından itibaren 1 yıl geçmişse kesin olarak menopoz tanısı konulur. Östrojen, kadının vücudunda doğal olarak üretilir ve adet döngüsünü düzenleyen başlıca hormondur. Koroner arter hastalığına karşı bir koruma sağlayarak kalp krizi riskini azaltır. Kolesterol seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur ve böylece arter duvarlarında yağ plaklarının oluşma riskini azaltır. Yaşlandıkça, kan damarları yüksek tansiyon nedeniyle sertleşebilir. Bu, kalp krizi ve felç ile ilişkili bir risk faktörüdür. Menopoz sırasında ve sonrasında bir kadının vücudu yavaş yavaş eskisinden daha az östrojen üretir. Endotel kaynaklı damar gevşetici faktör azalır. Bu, koroner arterlerin daralma riskini artırırken, arter duvarlarının plak oluşumuna zemin hazırlar. Bu, koroner kalp hastalığı veya felç gibi bir dolaşım rahatsızlığı geliştirme riskini artırır.

menopoz kalbi etkiler

KİMLER RİSK ALTINDA?

Erken veya yumurtalıkların alınması nedeniyle cerrahi menopoza girmiş, erken menopoza rağmen östrojen tedavisi almayan genç kadınların kalp hastalığına yakalanma şansları daha yüksektir. Menopoz geçiren kadınlar, aşağıdaki sağlık ve yaşam tarzı koşullarından herhangi birine sahiplerse daha da büyük risk altındadır: Şeker hastalığı Sigara içmek: Sigara içen kadınlarda kalp krizi görülme riski 2-4 kat fazladır. Kadınlarda pasif içicilikte de kalp krizi riskini artırmaktadır. Yüksek tansiyon

Yüksek LDL (düşük yoğunluklu lipoproteinler) veya kötü kolesterol Düşük HDL (yüksek yoğunluklu lipoproteinler) veya iyi kolesterol Obezite: Ülkemizde yaşayan kadınların yüzde 44′ ü obezite sorunu ile boğuşmaktadır. Sağlıksız beslenme, obeziteye yol açan en büyük etkendir. Hareketsiz yaşam tarzı Ailede kalp hastalığı öyküsü

KALBİN KANI DAHA İYİ POMPALAMASI İÇİN…

Sağlıklı bir kiloda olmayı hedefleyin ve ideal kilonuzu koruyun. Kadınlarda bel çevresi 88 santimetreden az olmalıdır. Doymuş yağ oranı düşük bir diyet uygulayın; düşük trans yağlar tüketin; bol lifli, kepekli tahıllar, baklagiller (fasulye ve mercimek gibi), meyveler, sebzeler ve balıklardan zengin beslenin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.