enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1867
EURO
38,1978
ALTIN
2.920,55
BIST
9.737,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C

Çin’in Güney Çin Denizi’nde yapay adalardaki askeri üsler

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, günlük basın toplantısında, ABD’nin Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanı Amiral John C. Aquilino’nun …

Çin’in Güney Çin Denizi’nde yapay adalardaki askeri üsler
22.03.2022
135
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, günlük basın toplantısında, ABD’nin Hint-Pasifik Kuvvetleri Komutanı Amiral John C. Aquilino’nun yapay adaların askerileştirilmesinin bölge güvenliğini tehdit ettiğine yönelik sözlerine ilişkin konuştu.

“Topraklarında ihtiyaç duyduğu ulusal savunma tesislerini kurmak her egemen ülkenin hakkıdır, uluslararası hukuka uygundur ve kınama vesilesi yapılamaz.” 

ABD’nin bölgedeki faaliyetlerinin sorun yaratmayı ve tahrik etmeyi amaçladığını savunan Vang, “Bu, kıyı ülkelerinin egemenliğini ve güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor ve Güney Çin Denizi’ndeki düzene, seyrüsefer güvenliğine zarar veriyor.” ifadesini kullandı.

ABD’Lİ KOMUTANIN SÖZLERİ

Amiral Aquilino, AP’ye verdiği özel mülakatta, Çin’in Güney Çin Denizi’ne inşa ettiği adalardan en az 3’ünü tamamıyla askerileştirdiğini, gemi savar ve uçak-savar füze sistemleri, lazerler ve sinyal bozucu aygıtlarla donattığını ileri sürmüştü.

Söz konusu askerileşme ve silahlanmanın, Güney Çin Denizi’ne kıyısı bulunan ülkelerin yanı sıra bölgede etkinlik gösteren tüm ülkelerin seyrüsefer serbestisini tehlikeye attığı görüşünü dile getiren Aquilino, “Çin Halk Cumhuriyeti, son 20 yılda 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük askeri yığınağı yaptı. Tüm kapasitelerini artırarak giriştiği bu silahlanma, bölgeyi istikrarsızlaştırıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Çin, 1947’de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya’nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Uluslararası kamuoyunda “Paracel” ve “Spratly” olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından “Hoang Sa” ve “Truong Sa”, Çin tarafından ise “Şişa” ve “Nanşa” olarak adlandırılıyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusuyla Çin’in, Güney Çin Denizi’nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.

 

KAYNAK: AA
ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.