enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Çiftçiye elektrik desteğinde detaylar netleşti: Krediler 1 yıl geri ödemesiz ve 8 yıl vadeli olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta çiftçilere müjdesini verdiği destek paketinin detayları belli oldu. Tarımsal sulamada …

Çiftçiye elektrik desteğinde detaylar netleşti: Krediler 1 yıl geri ödemesiz ve 8 yıl vadeli olacak
22.03.2022
129
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta çiftçilere müjdesini verdiği destek paketinin detayları belli oldu. Tarımsal sulamada kullanılması amacıyla kurulacak Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) için çiftçilere, Ziraat Bankası üzerinden verilecek krediler bir yıl göre ödemesiz ve 8 yıl vadeli olarak kullandırılacak. Kredi kullanmak istemeyen çiftçilere ise yüzde 50’ye kadar hibe desteği sağlanacak.

YATIRIMIN YARISI HAZİNEDEN

Örnek vermek gerekirse; 300 dekarlık bir alanın sulanması için gerekli olan 250 kilowatlık bir GES kurulumu için harcanacak 2,5 milyon TL’lik tutarın yüzde 50’sini hazine karşılayacak. 4-5 yılda kendisini amorti etmesi öngörülen yatırımla tarımsal üretimin artırılması için harcanacak enerji doğal kaynaklardan elde edilmiş olacak.

ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİ ELEKTRİĞİN FAZLASINI SATABİLECEK

Yeni düzenlemelerle, tarımsal sulama amacıyla tarım arazisinin %1’ine kadar GES kurulabilecek. Ayrıca güneş enerjisi santralleriyle tarımsal sulama amaçlı lisanssız üretim yapan bireylere (çiftçiler) de ihtiyaç fazlası elektriği satış imkânı getiriliyor. Bu imkânlardan çiftçilerin yanısıra sulama kooperatifleri ve sulama birlikleri de yararlanacak.

Enerji maliyetleri ve çeşitli nedenlerle ekimi yapılamayan araziler, alternatif enerji kaynaklarının devreye alınmasıyla yeniden ekim biçilecek. Tarımsal sulamada alternatif enerji kaynaklarının devreye alınmasıyla, enerji ve gıda arz güvenliğinin desteklenmesi hedefleniyor.

İLK SIRADA ŞANLIURFA VAR

Toplamda 1000 MW gücünde GES tesisinin Şanlıurfa’da kurulumu hedeflenmektedir. Bu güçte bir tesisin kurulumuyla Şanlıurfa’nın sulamada kullandığı elektriğin yüzde 48’i güneş enerjisi ile sağlanmış olacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.