enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5322
EURO
35,9686
ALTIN
3.005,28
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

TikTok, Ukrayna Savaşına Dair Yanlış Haberleri Öne Çıkarıyor

Rusya-Ukrayna krizinde şirketlerin konumu, şu ana kadar büyük bir rol oynadı. Çin menşeili sosyal medya platformu TikTok’a dair yapılan bir …

TikTok, Ukrayna Savaşına Dair Yanlış Haberleri Öne Çıkarıyor
21.03.2022
194
A+
A-

Rusya-Ukrayna krizinde şirketlerin konumu, şu ana kadar büyük bir rol oynadı. Çin menşeili sosyal medya platformu TikTok’a dair yapılan bir araştırmada şoke edici bir gerçek ortaya çıktı. Yanlış haber karşıtı bir oluşum olan NewsGuard, yaptığı denemelerde bu gerçeği gün yüzüne çıkardı.

NewsGuard, bir TikTok hesabı açtı ve hesabı kullanmaya başlamanın ilk dakikalarında TikTok’un zaten geçmişten de sorunlu olan algoritması, Rusya-Ukrayna ile alakalı yanlış bilgiler içeren videolara yönlendirmeye başladı.

Deney 45 dakika sürdü

Araştırmayı yapan ekip, 45 dakika süren deneyin sonunda TikTok’un ‘sizin için önerilenler’ sayfasındaki içeriklerin tamamen Ukrayna’daki savaş ile alakalı olduğunu ve doğru veya yanlış birçok bilgi içerdiğini ortaya çıkardı. TikTok algoritması bu içerikleri karşınıza çıkarırken kaynağın güvenilirliği veya bilginin doğruluğu gibi şeyleri göz ardı ediyor.

Araştırmacıların karşılaştığı asılsız iddialar arasında ABD’nin Ukrayna’da biyolojik silah laboratuvarları olduğu söylentisi ve Putin’in Mart ayı başında düzenlediği basın toplantısının görüntülerine photoshop yapıldığı iddiaları yer alıyordu.

Videolar ayrıca sahte görüntülerin gerçek olduğunu ve gerçek görüntülerin sahte olduğunu söylüyor. Örneğin Rus jetlerini düşürdüğü iddia edilen Kiev Hayaleti’nin videoları bir video oyunundan alınırken, savaştan gerçek videolar Rus hesapları tarafından sahte olarak belirtiliyordu.

Araştırmacılar, algoritmanın sunduğu videolardaki bazı iddiaların daha önce Kremlin propagandası olduğu tespit edildiğini belirtiyor ve Çin-Rusya ortaklığı sayesinde bu propagandaların boyutunun arttığını düşünüyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.