enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6525
EURO
36,3486
ALTIN
2.928,23
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Adıyamanlı gazetecilerden ‘deprem’ vurgusu

Adıyaman İnternet Gazetecileri Başkanı Mehmet Cihan Akbilek, Adıyaman ilinin yüksek deprem riski altında olduğuna dikkat çeken yazılı bir basın …

Adıyamanlı gazetecilerden ‘deprem’ vurgusu
20.03.2022
182
A+
A-

Adıyaman İnternet Gazetecileri Başkanı Mehmet Cihan Akbilek, Adıyaman ilinin yüksek deprem riski altında olduğuna dikkat çeken yazılı bir basın açıklaması yaptı.

ADIYAMAN (İGFA) – Adıyaman İnternet Gazetecileri Bşkanı Mehmet Cihan Akbilek, Adıyaman’ın 100 yıllık deprem geçmişine ve deprem riskiyle ilgili yapılan bilimsel çalışmalarına bakıldığında, olası bir depremin çok da uzak olmadığının anlaşıldığını belirterek, “Önemli olan, o gün gelmeden, o güne hazırlıklı olmaktır” dedi.

İGC Başkanı Mehmet Cihan Akbilek, 1875 yıllarında Adıyaman bölgesinde 3 tane büyük deprem meydana geldiğinin kayıtlara geçtiğini anımsatarak, “İlimiz ve yakın bölgeleri Doğu Anadolu fayı dediğimiz Türkiye’nin en aktif faylarından yakın bir bölgede konumlanmış bir durumda. 1875 yıllarında Adıyaman bölgesinde 3 tane büyük deprem meydana geldiğini görüyoruz. Tabi bu 3 deprem bölge için bir anahtar konumunda. Bu verileri Adıyaman Üniversitesi’nin daha önce yürütmüş olduğu ve İKA tarafından desteklenen proje kapsamında elde elde edilen verilerle değerlendirdiğimizde; Adıyaman bölgesinin teknolik olarak aktif bir zon içerisinde bulunduğunu ve bir deprem riski taşıdığını görüyoruz” dedi.

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ’NİN 100 YILLIK VERİLERİ DEĞERLENDİREN ÇALIŞMASI DİKKATE ALINMALIDIR

Akbilek, Ege ve Marmara’nın yanı sıra geçen haftaki 4.4 şiddetindeki Çelikhan merkezli deprem dahil meydana gelen depremlerin hepsini bir arada değerlendirildiği Adıyaman’ın deprem açısından riskli bir bölgede konumlanmasından dolayı eğitim çalışmaları ve bilimsel depreme yönelik çalışmaların desteklenmesinin önem arz ettiğini kaydetti. Yakın zamanda meydana gelmiş 5’ten büyük deprem varlığına dikkati çeken Akbilek, “Adıyaman’a özgü çalışmalar gösteriyor ki önümüzdeki yıllarda 125 kilometre alan içerisinde 5’ten büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 90’ın üzerinde. Bu 6 yıl içerisinde dediğimiz 6 yıl sonrada olacak anlamına gelmiyor. Şimdi olabilir. Yarın olabilir. Yada 8 yıl sonrada olabilir. Bunlar geçmişteki 100 yıllık deprem verileri değerlendirilip onların istatistik sonucu ortaya çıkan veridir” diye konuştu.

Tüm bu bilimsel veriler ışığında Adıyaman’da başta Valilik olmak üzere; gerek resmi gerekse özel kurum ve kuruluşlarla birlikte tüm vatandaşların yüksek deprem riskine karşı önceden hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Başkan Cihan Akbilek, deprem için gerekli hazırlıkların yapılarak ön tedbirler alındığında olası bir felaketin getireceği tahribatın en aza düşürülmesinin mümkün olduğunu ve bunun için de henüz geç kalınmadığının altını çizdi.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.