enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5793
EURO
36,3544
ALTIN
2.917,10
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Ahırda yatan tarih gün yüzüne çıkmayı bekliyor

Ahırda yatan tarih gün yüzüne çıkmayı bekliyor SİVAS Sivas’ın Gürün ilçesinde bir ahırın zemininde bulunan ve Roma dönemine ait olduğu düşünülen …

Ahırda yatan tarih gün yüzüne çıkmayı bekliyor
18.03.2022
198
A+
A-

Ahırda yatan tarih gün yüzüne çıkmayı bekliyor

SİVAS Sivas‘ın Gürün ilçesinde bir ahırın zemininde bulunan ve Roma dönemine ait olduğu düşünülen 2 bin yıllık mozaiğin bir kısmı müzede sergilenirken, kalan parçalar ahırdan çıkarılmayı bekliyor.

Sivas‘ın Gürün ilçesine bağlı Tepecik köyünde 2002 yılında Mustafa Güneş’e ait ahırın zemininde Roma dönemine ait olduğu düşünülen bir taban mozaiği bulundu. 2 bin yıllık mozaik için Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Restorasyon Merkezi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Çalışmalar sonucunda 6 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğinde ki taban mozaiğin bir kısmı çıkarıldı. Mozaiğin çıkartılabilen parçaları sergilenmek üzere Sivas Arkeoloji Müzesine götürüldü. Mozaiğin kalan kısmının ise hala ahırda olduğu biliniyor. Eksik olan parçalar ahırın zemininden çıkarılmayı bekliyor.

Kalan kısımlar ahırda yatıyor

Sanat tarihçi Yunus Budaktaş, mozaiğin kalan kısımlarının vatandaşın ahırında kaldığını ifade ederek, “Önünde bulunduğumuz Roma dönemine ait mozaik parçası Gürün ilçesinde ki Tepecik köyünde bir vatandaşın ahırında bulunuyor. 2002 yılında yapılan kurtarma kazısının ardından Sivas Arkeoloji müzesine kazandırılıyor. Mozaik milattan önce 35 ve milattan sonra 390 yılları arasında Roma dönemine tarihlendiriliyor. Mozaikte bitki ve hayvan tasvirleri yer alıyor. Belli bir sıra halinde çeşitli kuş tasvirleri bulunuyor. Ördek, sülün, hindi ve keklik tasvirleri birbirini takip eden diziler halinde kompozisyona işlenmiştir. Mozaikte hayvan figürlerini çerçeveleyen iki sıra bandın etrafında eş kenar dörtgenlerden oluşan diğer süsleme unsuları bulunuyor. Bilindiği kadarıyla mozaiğin kalan kısımları Tepecik köyünde ki vatandaşın ahırında kalıyor. Kamulaştırmayla ilgili yaşanan küçük bir problemin ardından mozaiğin kalan parçalarının da Sivas arkeoloji müzesine getirilmesi bekleniyor” dedi.

/ Demet Karakuş – Kültür Sanat

Arkeoloji, Sivas, Gürün, Roma, Kültür Sanat, Haberler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.