enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
11:42 Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, yaralı kediye sahip çıktı ‘sahiplenme’ çağrısı yaptı
11:36 Kızılay her evde bir ilk yardımcı hedefine eğitimlerle yaklaşıyor
11:21 Daltonlar’a operasyon! 14 şüpheli yakalandı
11:20 Yıldırım düşmesi sonucu yaralanan asker şehit oldu
11:06 Plajlarda sezon hazırlıkları
10:37 CHP’li Foça Belediye Başkanı makam aracını satıyor
10:36 Kayseri OSB’de 3. nizamiyenin temeli atıldı
10:25 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Paris ziyaretinin ilk gününün akşamında, Avrupa Sosyalist Partisi özel oturumuna katıldı
10:20 Bursa’da Karam Veteriner Muayenehanesi hizmete açıldı
10:09 Evsiz vatandaşı Büyükşehir kucakladı
09:50 İliç’te 2 cenaze daha bulundu
09:36 Gebze’de evsiz vatandaş sıcak yuvaya kavuşturuldu
09:06 MSB’den acı haber
20:40 Hz. Mevlana ve Ailesinin Konya’ya Gelişinin 796. Yılı kutlanıyor
20:33 Ahmet Aras; ‘Ormanların Korunması Hepimizin Görevi’
20:32 Esnaf Gönülal, “Büyükşehir, Bodrum’da Turizmin En Büyük Eksiklerinden Birini Çözüyor”
20:31 Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Şeffaf İhaleler
20:29 Milas Belediyesi, uzun süredir yaşanan teknik sorunların aşılmasında yaşanan zorluklar nedeniyle Instagram hesabını yenilediğini duyurdu
20:28 Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal’e tebrik ziyaretleri devam ediyor
20:27 Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ve yönetim kurulu üyeleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Amerikan ‘silah tüccarları’ Avrupa’da bayram etti: ‘ABD kazanç sağladığı krizin uzamasını ister’

Rusya’nın Donbass bölgesinde bulunan Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin talebiyle başlattığı operasyonu fırsata çeviren ABD, Avrupa …

Amerikan ‘silah tüccarları’ Avrupa’da bayram etti: ‘ABD kazanç sağladığı krizin uzamasını ister’
18.03.2022
223
A+
A-

Rusya’nın Donbass bölgesinde bulunan Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin talebiyle başlattığı operasyonu fırsata çeviren ABD, Avrupa ülkelerine milyarlarca dolarlık silah satışı yapmaya hazırlanıyor. Avrupa ülkeleri savunmalarını güçlendirmek isterken ABD’li savunma sanayii firmaları siparişleri yetiştirme derdine düştü.

150 milyar euroluk rekor savunma bütçesi açıklayan Almanya’nın Savunma Bakanı Christine Lambrecht, ABD’nin silah devi Lockheed Martin’den 35 adet F-35 satın alınacağını duyurdu. Bu uçakların, Alman Hava Kuvvetleri’nin Amerikan atom bombalarını taşıma kabiliyetine sahip olan Tornado savaş uçaklarının yerini alması bekleniyor. Savunma Bakanı Lambrecht de “nükleer katılım görevini ifşa etmek üzere” F-35’lerin satın alım sürecinin başlatıldığını açıkladı. NATO’nun nükleer caydırıcılık ilkesi uyarınca “nükleer katılım”, üye ülkelerin gerekli durumlarda atom bombası taşıma kapasiteli savaş uçaklarıyla harekete geçebilmesini öngörüyor. Almanya’nın almayı planladığı 35 adet F-35 savaş uçağının maliyetinin yaklaşık 4 milyar euro olacağını belirtiyor. Bunun yanı sıra işletme maliyetleri ve askeri tesisleri uyumlu hale getirme faaliyetleri için de yüksek bir bütçe gerekiyor.

Öte yandan Reuters’in kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Berlin, ABD’nin sadece F-35’leri ile ilgilenmiyor aynı zamanda balistik füzelere karşı savunma sistemleri de almak istiyor. Bu kapsamda yine Lockheed Martin’in Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi (THAAD) gündemde. Öte yandan İsrail’in Iron Dome (Demir Kubbe) sistemi de konuşuluyor. Bunun yanı sıra Almanya’nın ağır sınıf yük taşıma helikopteri ihtiyacı için de Lockheed Martin’in CH-53K King Stallion’u ve Boeing’in BA.N H-47 Chinook’u başı çekiyor.

Doğu Avrupa, ABD kapısında

Polonya Savunma Bakanlığı Silahlanma Dairesi Sözcüsü Yarbay Krzysztof Platek de önceki gün ABD’li General Atomics üretimi MQ-9 Reaper insansız hava sistemlerinin ilk partisini acilen tedarik etmeyi planladıklarını açıkladı. Ayrıca ABD, Polonya’ya 250 adet M1A2 SEPV3 Ana Muharebe Tankı (AMT) satışını içeren olası bir yabancı askeri satışı onaylama kararı aldı. Edinilen bilgiye göre satış bedeli yaklaşık 6 milyar doları buluyor.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis de ABD’nin F-35 uçaklarıyla yakından ilgilendiklerini açıkladı.

Reuters ise haberinde pek çok Doğu Avrupa ülkesi’nin ABD’nin Ukrayna’ya verdiği Stinger uçaksavarı ve Javelin tanksavarıyla ilgilendiğini yazdı. Stinger’ı ABD’li Raytheon, Javelin’i Raytheon ile Lockheed Martin ortak üretiyor. Raytheon yöneticisi Tom Laliberty, şirket olarak, Javelin ve Stinger’ın tükenen stoklarını yenilemek için acil ihtiyacın farkında olduklarını söyledi.

ABD’li şirketlerin hisseleri değer kazandı

Bu süreçte Almanya, İsveç ve Danimarka gibi ülkeler savunma bütçelerini katlarken silah satış potansiyelinin artmasından ötürü, ABD’li şirketler Lockheed Martin’in hisseleri yüzde 8.3, Raytheon hisseleri yüzde 3.9 oranında değer kazandı. Reuters’ın haberinde Avrupalıların taleplerine yetişebilmek için ABD üretimi silahların satışını ve tedarikini hızlandırmak amacıyla Pentagon’un Edinme ve İdame Ofisi’ni yeniden kurduğu da belirtildi.

Avrupa’nın silah ithalatındaki artış

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) yayınladığı rapora göre dünyada silah ithalatında en büyük artış Avrupa’da gerçekleşirken, 2017-2021’de Avrupa devletlerinin silah ithalatı 2012-2016’ya kıyasla yüzde 19 arttı ve küresel silah transferlerinin yüzde 13’ünü oluşturdu. Avrupa’nın en büyük silah ithalatçılarını ise İngiltere, Norveç ve Hollanda oluşturdu. Almanya’nın ABD’den alacağı bu sistemlerle 2022’de ilk sıralara yerleşmesi bekleniyor.

ABD emperyalizmi NATO aracılığıyla, dünyada silahlanmayı teşvik eder’

ABD’nin Avrupa’daki silah ticaretini Sputnik’e değerlendiren Marmara Üniversitesi öğretim üyesi ve Cumhuriyet yazarı Prof. Dr. Barış Doster, “ABD; dünyanın en büyük silah üreticisi ve satıcısıdır” diyerek şunları ekledi:

ABD ekonomisinde de askeri endüstriyel yapının büyük ağırlığı vardır. Bu ağırlık kaçınılmaz olarak ABD siyasetine, bürokrasisine, akademisine, düşünce kuruluşlarına, medyasına da yansır. ABD doğrudan ve ABD emperyalizminin saldırı ve işgal aygıtı olan NATO aracılığıyla dünyada silahlanmayı teşvik eder. Bu sayede sadece ekonomik olarak değil, politik, diplomatik, ideolojik olarak da kazanır. Yakın gelecekte Rusya ve Ukrayna aralarında uzlaşsalar bile, ABD krizin uzamasını ister. Çünkü bundan çok yönlü kazanç sağlar.

ABD’nin NATO’yu nasıl kullandığına da değinen Prof. Dr. Doster, NATO; sadece savunma ve güvenlik örgütü değildir, bundan daha fazlasıdır, politik, ideolojik bir örgüttür. Dahası, ABD’nin hasımlarına yönelik olmaktan çok, ABD’nin müttefiklerini ABD hizasında tutmak, ABD güdümünde onların siyasetine, ekonomisine, bürokrasisine yön vermek için vardır. NATO demek ABD emperyalizmi demektir. O nedenle ABD, NATO’yu çok yönlü olarak kullanır. Silah satışı da bunun sadece bir boyutudur” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.