enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Açık
25°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Üniversitedeki ‘laboratuvarı izinsiz kullanma’ tartışması mahkemelik oldu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde öğretim görevlisi çift Dr. Meltem Erdem Küçük ve Ceyhun Küçük ile Doç. Dr. Ayşe Kaplan hakkında …

Üniversitedeki ‘laboratuvarı izinsiz kullanma’ tartışması mahkemelik oldu
17.03.2022
202
A+
A-

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde öğretim görevlisi çift Dr. Meltem Erdem Küçük ve Ceyhun Küçük ile Doç. Dr. Ayşe Kaplan hakkında, laboratuvarı izinsiz kullanarak araştırma yaptıkları, kendi özel projeleri için kimyasal madde kullandıkları iddiasıyla başlatılan idari soruşturmada, ‘uyarı’ disiplin cezası verildi. Zonguldak İdare Mahkemesi kararı hukuksuz bularak iptal etti. Akademisyenler, kendilerini şikayet eden Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel hakkında Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘iftira’ ve ‘hakaret’ iddiasıyla yaptığı suç duyurusunda görevsizlik kararı verilince Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

Bülent Ecevit Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Haziran 2020’de, Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Dr. Meltem Küçük, eşi Ceyhun Küçük ve Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe Kaplan hakkında yüksekokula şikayet dilekçesi verdi.

Büyükgüzel, dilekçesinde 3 akademisyenin biyoloji laboratuvarını izinsiz kullandığını, birlikte ortak çalışma bahanesiyle laboratuvara etüv cihazı sokarak, kurumun işleyiş ve huzurunu bozdukları gerekçesiyle soruşturma açılmasını talep etti.

Prof. Büyükgüzel dilekçesinde ayrıca, bu kişilerin disiplinsiz davranarak, yüksek sesle müzik dinledikleri, kendi öğrencilerine yönelik küçültücü davranışlarda bulundukları, laboratuvardan kimyasal madde alarak, hırsızlık yaptıklarını da iddia etti.

Yüksekokul ceza verdi, mahkeme kararı iptal etti

Yüksekokul tarafından açılan idari soruşturma kapsamında 3 akademisyene ‘uyarı‘ disiplin cezası verildi. Akademisyenler cezanın iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Dosyayı inceleyen mahkeme, akademisyenleri haklı bularak cezanın kaldırılmasına hükmetti. Mahkeme, kararında, “Dava konusu uyarma disiplin cezasının, soruşturmada tanık olarak ifade veren yüksekokul müdürü tarafından verildiği görülmekle; tanık ve cezayı veren sıfatının aynı kişide birleşmiş olmasının objektif ve tarafsız değerlendirmeyi olumsuz yönde etkileyeceğinden tanık olan kişinin disiplin amiri sıfatıyla tesis etmiş olduğu cezanın hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmaktadır” denildi.

Dosya rektörlüğe gönderildi

3 akademisyen, bunun üzerine kendilerini şikayet eden Prof. Dr. Büyükgüzel hakkında, hırsızlık iddiası nedeniyle, ‘iftira’ ve ‘hakaret’ suçundan Zonguldak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık ise ‘görevsizlik‘ kararı verip, “Önce sen soruştur” diyerek dosyayı üniversiteye gönderdi. Rektörlük de soruşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verdi. Akademisyenler bu kararı da Zonguldak İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Ayrıca avukatları İbrahim Yılmaz aracılığıyla keyfi şekilde bilimsel araştırma yapma hakları ellerinden alındığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

‘Bilimsel araştırma yapma hakları ellerinden alınıyor’

Avukat İbrahim Yılmaz, akademisyen müvekkillerinin üniversitede daha önce de hocaları olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel tarafından şikayet edildiğini söyleyerek, “Soruşturma sırasında da müvekkillerimin araştırma yapması engellendi; malzemeleri zorla laboratuvardan atıldı. Biz hırsızlık suçlaması nedeniyle ‘iftira’ ve ‘hakaret’ suçundan suç duyurusunda bulunduk. Ancak savcılık şüphelinin kamu görevlisi olması nedeniyle takipsizlik kararı verdi. Rektörlük de aynı şekilde takipsizlik kararı verdi. Biz bu kararları da idare mahkemesine götürdük. Müvekkillerimizin keyfi bir şekilde bilimsel araştırma yapma hakları ellerinden alındığı için, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptık. Buradan bir sonuç alamazsak dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.