enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5540
EURO
36,3295
ALTIN
2.921,14
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C

Bursa’dan ölümsüz zeytin ağacına bir tepki de ‘İnisiyatif’ten

Bursa’nın Mudanya ilçesinde sivil oluşum olan Mudanya İnisiyatif Platformu, zeytinlik alanlarını madenciliğe açan yönetmelik değişikliğinin …

Bursa’dan ölümsüz zeytin ağacına bir tepki de ‘İnisiyatif’ten
15.03.2022
174
A+
A-

Bursa’nın Mudanya ilçesinde sivil oluşum olan Mudanya İnisiyatif Platformu, zeytinlik alanlarını madenciliğe açan yönetmelik değişikliğinin kanuna aykırı olduğunu belirterek, ölümsüz zeytin ağacının bir kez daha tehdit altında olduğunu vurguladı.

BURSA (İGFA) – Resmi Gazete’de Mart ayı başında yayımlanan yönetmelik değişikliği ile yürürlüğe giren zeytinlik alanların madenciliğe açılmasına bir tepki de Mudanya İnisiyatif Platformu’ndan geldi. Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, zamanında imar rantları için kıyılan zeytin ağaçlarının şimdi de madencilik faaliyetleri için yok edilmek istendiği kaydedildi.

Kamu yararı gerekçesiyle, zeytin alanlarının, ömrü sınırlı olan madenciliğe tercih edilmesi, dünyada yaşanan iklim krizi ve kıtlık tehlikesi de dikkate alındığında akla ve mantığa aykırı olduğunun altı çizilen açıklamada, “Anayasal güvence altında olan tarım arazilerine ve tarımda üretim yapan tüm insanlara ve sektörlere zarar verilecektir. Bu mülkiyet hakkının rant için birilerine devri demektir. Meyvesinin yağından, ezmesinden ve yaprağında çay ve esans ürettiğimiz bu kutsal ağaçların korunması, geliştirilmesi ve yaşatılması insanlık borcu ve görevimizdir” denildi.

Yargıya intikal eden davaların kararlarının zeytin ağaçlarının korunmasında en büyük caydırıcı güç olacağına inandıklarını belirten Mudanya İnisiyatif Platformu üyeleri, yazılı açıklamasında, “Mudanya’da imar rantı uğruna yok edilen zeytin ağaçlarının kalanların korunması ve geliştirilmesi hususunda ilgili kurum ve kuruluşlar ile tüm sivil toplum kuruluşlarının görevli olduklarını düşünüyor ve desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.