enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4227
EURO
34,6753
ALTIN
2.395,08
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
SON DAKİKA
18:50 Özgür Özel: Her sendikanın etkinliğinde olacağız
18:44 Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, DİSK Genel-İş 5 No’lu Şube’nin 1 Mayıs açıklamasına katıldı
18:43 Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilite Merkezi’ni ziyaret etti
18:42 Başkan Mutlu muhtarlarla bir araya geldi ‘Topyekün bir başarı hikayesi yazacağız’
18:40 Proje ve çalışmalarıyla kente değer katan Aydın Büyükşehir Belediyesi, Kuşadası’nda bir çalışmayı daha tamamladı
18:39 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa yakasındaki ilçelerin içme suyuyla ilgili sorunlarını çözen ve çözecek olan İSKİ yatırımlarının açılışlarını yapıp, temellerini attı
18:36 Kemer arka koltukta ölümleri yüzde 75 azaltıyor
18:34 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, işçinin ve emekçinin bayramı 1 Mayıs’ı kutlayan bir mesaj yayımladı
18:33 Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz’un 1 Mayıs İşçi Bayramı Mesajı
18:32 Edremit’te muhtarlar toplantısı yeniden başladı
18:31 Muğla Büyükşehir Bodrum’un Yollarını Güvenli Hale Getiriyor
18:29 İBB’nin LGS ve YKS sınavlarına ücretsiz hazırlık kursu olan Ders Atölyeleri’nde yeni kayıt dönemi 2 Mayıs’ta başlıyor
18:21 Doğanköy Sağlıkta Nefes-1 projesinin temeli atıldı
18:20 Huawei heyetinden Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na ziyaret
18:07 Yenilebilir yabani otları eğitimde tanıdılar
18:06 Başkan Zeyrek, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına katıldı
17:37 Başkan Altay: “Tarihi başlangıç yapıyoruz”
17:36 Alemdar’dan katılımcı belediyecilik vurgusu
17:20 Başkan Kınay: “Bugün salonlarda yarın alanlarda olacağız”
17:07 Başkan Zeyrek: “Emeğin ve emekçinin yanında olacağız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Koca açıkladı, Omicron varyantı Türkiye’de! İşte Omicron varyantının görüldüğü iller

Çok sayıda mutasyonu içerisinde barındıran koronavirüsün yeni varyantı olarak duyurulan Nu, diğer adıyla Omicron varyantı dünya genelinde endişe …

Bakan Koca açıkladı, Omicron varyantı Türkiye’de! İşte Omicron varyantının görüldüğü iller
12.12.2021
150
A+
A-

Çok sayıda mutasyonu içerisinde barındıran koronavirüsün yeni varyantı olarak duyurulan Nu, diğer adıyla Omicron varyantı dünya genelinde endişe yaratmaya devam ediyor.

İlk olarak Güney Afrika’da tespit edilen ve ülkelerin aldığı önlem ve kısıtlamalara rağmen yayılmaya devam eden varyanta karşı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) harekete geçerken, varyantla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Büyük bir korkuya neden olan yeni varyant, Türkiye’ye de sıçradı. Konuyla ilgili açıklama, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi.

Bakan Koca, Türkiye’de 6 kişide Omicron varyantının tespit edildiğini duyurdu. Ayrıca Bakan Koca, bu mutasyonla ilgili güncel verileri aktarırken aşıların varyant üzerindeki etkisi ve Nu varyantının yayılışı hakkında da bilgi verdi.

Peki Omicron varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Omicron varyantı Türkiye’de nerelerde, hangi illerde var? İşte Bakan Koca’nın açıklamaları…

OMİCRON VARYANTI TÜRKİYE’DE NERELERDE, HANGİ İLLERDE VAR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Omicron varyantının Türkiye’de görüldüğünü belirterek, ”Şu ana kadar toplam 6 vaka tespit edildi. Biri İstanbul’da, 5’i İzmir’de olmak üzere. Bu 6 vakanın hastane ihtiyacı olmadı. Belirtileri hafif, ayakta takip edilen herhangi bir sorunu olmayan hastalar. Omicron varyantıyla ilgili vatandaşımız şuan tedirgin olmasın. Biz bu varyantlarla ilgili şu anda bulaşıcılığın daha fazla olduğunu ama etkisinin daha düşük olabileceğini düşünüyoruz. Burada yapılması gereken vatandaşlarımızın tedbirlere sıkı bir şekilde uymasıdır.”


OMİCRON VARYANTI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ilk kez Güney Afrika’da tespit edilen ve B.1.1.529 olarak adlandırılan koronavirüsün yeni mutasyonunu, “Endişe Mutasyonu (VOC)” olarak sınıflandırdı ve mutasyonun yeni adını “Omicron” olarak belirledi.

Omicron bir diğer adıyla nu varyantı, DSÖ tarafından kaygı uyandıran varyantlar listesine eklenen beşinci varyant oldu.

Uzmanlar bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıklarken, bu virüsün koronavirüs aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini duyurdu.

OMİCRON VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Varyantı ilk tespit eden isimlerin başında gelen Güney Afrika Doktorlar Birliği’nin başkanı olan ve 30 yıldır hekimlik yapan Dr. Angelique Coetzee, hastalığın getirdiği belirtileri ve etkilerini kamuoyuna açıkladı.

İngiliz basınına konuşan Güney Afrikalı doktor, belirtilerin diğer varyantlarda görülenlerden farklı olduğunu söyledi. Dr. Coetzee, ”Semptomlar olağandışı fakat hafif geçiyor. Fakat varyant aşı olmayanları ve yaşlıları çok etkileyebilir.” dedi.

18 Kasım’da aşırı yorgunluk gösteren ve diğer semptomları da gösteren dört kişilik bir aileye baktıktan sonra Güney Afrika Aşı Danışma Komitesi’ne bilgi veren Coetzee, ”Semptomları daha önce tedavi ettiğim hastalardan çok farklıydı ve daha hafif geçiyordu. Aşırı yorgunluk ve halsizlikleri vardı.” dedi.

Hastaların yaklaşık yarısının aşısız olduğunu söyleyen Coetzee, “Bir veya iki gün boyunca kas ağrısı ve yorgunluk hissediliyor. Şimdiye kadar enfekte olanların tat ve koku kaybı yaşamadıklarını tespit ettik. Bazılarının hafif öksürük, bazılarının hiçbir semptomu yoktu. Enfekte olanlardan bazıları şu anda evde tedavi ediliyor.” diye konuştu.

AŞILAR YENİ MUTASYONA KARŞI ETKİLİ Mİ?

Sözlerini sürdüren Bakan Koca, yeni varyant üzerinde aşıların etkisini değerlendirdi.

”Yeni varyanta karşı aşıların etkililiği ile ilgili de değerlendirme yapılmıştır. Ülkemizde, aşıların karma olarak kullanıldığı da dikkate alındığında, önemli bazı avantajlarımız vardır. Literatürdeki yeni çalışmalar ve bakanlığımızın topladığı gerçek hayat verileri karma aşı kullanımının korumada üstünlük sağladığını ortaya koymaktadır. Mevcut aşıların sürelerine riayet edilerek kullanılması yeni varyanta karşı da etkili olabilecektir. Mevcut durum değerlendirildiğinde aşıların etkisini kısıtlayan bir durum öne çıkmamaktadır. Vatandaşlarımızın aşılarını tamamlaması son derece önemlidir.”

SON ALTI AYDA AŞI OLANLAR GÜVENDE

Koronavirüs salgınına karşı aşılamada büyük başarı sağlayan İsrail’den dikkat çekici bir açıklama geldi. İsrailli yetkililer son 6 ay içinde iki doz koronavirüs aşısı olanların Omicron varyantına karşı korunduğunu duyurdu.

Şu ana kadar dört Omicron varyantı tespit edilen ülkenin Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz, ”Son 6 ayda iki doz aşı olan ya da üçüncü doz aşı olanlar Omicron varyantına karşı korunuyor. Önümüzdeki günlerde aşının bu varyanta karşı korumaetkisi ile ilgili daha doğru bilgiye ulaşacağız fakat umutluyuz. İlk belirlemelere göre iki doz aşının ya da üçüncü doz aşının bu varyanta karşı koruma sağladığını görüyoruz.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.