11 ayın sultanı Ramazan ayına günler kala uzun süre aç kalma metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Bu yüzden ramazan ayına girmeden vücudu oruca …
11 ayın sultanı Ramazan ayına günler kala uzun süre aç kalma metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Bu yüzden ramazan ayına girmeden vücudu oruca hazırlamak çok önemlidir. Hem daha sağlıklı hem de vücudu zorlamadan oruç tutmanıza yardımcı olacak 7 ipucuyla bedeninizi oruca hazırlamak için ramazan ayına günler kala uygulamanız gereken bazı püf noktaları…
Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala uzmanlar beslenme ilgili peş peşe uyarılar yapıyor. Ramazan ayı, normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız, öğün sistemimizin değiştiği ve açlık süresinin uzadığı bir dönemdir. 30 günlük oruç ibadeti esnasında bedenin uzun süre aç kalması, metabolizmanın yavaşlamasına yol açmaktadır. Bu yüzden ramazan ayı öncesinde vücudu oruç için hazır hale getirmek oruca daha kolay ve sağlıklı tutmanızı sağlayacaktır.
İşte 7 adımda vücudu oruca hazırlamanın püf noktaları…
1 – BOL SU İÇMEK
Bütün gün boyunca vücudunuz susuz kalacağı için sahur ve iftarda belirli aralıklarla su tüketimini artırmanız gerekiyor. Su kaybını engellemek için iftarda yemeğe yönelmek yerine daha çok su içmeye yönelmeye çalışın. Bol su tüketimiz aynı zamanda Ramazan öncesinde oruca hazırlanmak için bağırsakların temizlenmesi iyi olacaktır.
2- DÜZENLİ BESLENMEYE DİKKAT ETMEK
Uzmanlar düzenli olarak beslenmenin sağlıklı kan şekeri ve insülini dengelediğini ve daha rahat bir ay geçirmenizi sağlıyor. Bu yüzden metabolizmanın hızlı çalışmasına yol açan düzenli ve sağlıklı beslenmeyi Ramazan ayı gelmeden uygulamaya başlarsanız vücudunuz için çok daha faydalı olur.
3- BOL ÇEŞİTLİ BESLENMEK
Diyetisyenlere göre sağlıklı beslenmenin en önemli temellerinden biri çeşitli beslenmektir. Eğer sürekli aynı yiyecekleri tüketirseniz vücudunuza farklı vitamin, mineral almazsınız ve metabolizmanız yavaşlamaya başlar. Eğer ramazan öncesi beslenmenizi çeşitlendirirseniz bedeninize açlığa daha çok dirençli ve güçlü olur.
4- LİFLİ(POSA) ALIMINI ARTTIRMAK
Bol lifli gıdalar tüketmek hem kabız olmanızı engeller hem de sindirim sisteminizin hızlı çalışmasını sağlar. Lifli gıdalar sayesinde bağırsaklarınızı 30 gün oruçta aktif halde tutmanızı sağlar.
5- TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMAK
Obezite sorununa yol açan en büyük faktörlerden biri aşırı miktarda tuz tüketimidir. Fazla tuz tüketiminde vücutta su birikmesine ve bu suyun ödem olarak vücutta yerleşmesine neden olur. Bu yüzden hem ramazan döneminde hem de diğer günlerde tuzu azaltmak oluşabilecek hastalıkları engeller.
6- ŞEKER TÜKETİMİNİ AZALTMAK VE TAMAMEN HAYATINIZDAN ÇIKARMAK
Şeker tüketimi; obezite, kanser, diyabet (şeker hastalığı) gibi hastalıkları tetiklemede etken olarak değerlendirilebilir. Şeker tüketimini azaltmak daha fazla acıkmanızın önüne geçer. Bu sayede de ramazan ayında oruç tutarken rahat bir şekilde acıkmadan ve sağlıklı bir şekilde geçirmeniz mümkün.
7- PORSİYONLARINIZ KÜÇÜLTÜN
Oruca sayılı günler kala özellikle öğle yemeklerinde porsiyonları küçültün, salata gibi hafif yiyecekleri tercih edin, ara öğünleri azaltın. Böylece uzun süren açlığa vücudunuzun daha kolay adapte olmasını sağlayacaksınız.