enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
37,7979
ALTIN
2.921,21
BIST
8.898,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
27°C
İstanbul
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Yağmurlu
21°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Türk halkının yüzde 80’i kendisini çalışkan olarak tanımlıyor

Toplumların kalkınması ve gelişmesi için beşeri sermayesinin eğitimli olmasının yanı sıra çalışkan bir kültüre sahip olması da önemli bir konuma …

Türk halkının yüzde 80’i kendisini çalışkan olarak tanımlıyor
12.03.2022
152
A+
A-

Toplumların kalkınması ve gelişmesi için beşeri sermayesinin eğitimli olmasının yanı sıra çalışkan bir kültüre sahip olması da önemli bir konuma sahip. Araştırma şirketi Areda Survey, yaptığı araştırma sonucunda, Türkiye’deki insanların ne kadar çalışkan olduğunu ve kendilerini çalışkanlık bakımından nasıl gördüklerini gözler önüne serdi.

YETİŞKİNLER DAHA ÇOK ÇALIŞIYOR

Areda Survey’in katılımcılara yönelttiği “Kendinizi çalışkanlık bakımından nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna cevap verenlerin yüzde 60,4’ü kendisini çalışkan, yüzde 19,6’sı ise çok çalışkan olarak değerlendirdi. Ayrıca çalışkan cevabını verenlerden yüzde 62,6’lık bir oranla en çok kadınların kendisini çalışkan olarak gördüğü tespit edildi. 35-54 yaş aralığı yüzde 67’lik bir dilimle kendisini çalışkan olarak tanımlarken, bu oran gençlerde yüzde 49,1 olarak seyretti. Buna bağlı olarak, ileri yaştaki katılımcıların, yaşam tarzı ve çalışma süresi nedeniyle gençlere göre kendilerini daha fazla çalışkan olarak nitelendirdiği belirlendi.

KATILIMCILARIN YÜZDE 22,7’Sİ RESMİ ÇALIŞMA SÜRESİNDEN FAZLA ÇALIŞIYOR

Areda’nın yönelttiği “Siz uğraştığınız meslek veya işle ilgili olarak günde ortalama kaç saat çalışıyorsunuz?” sorusuna yanıt veren katılımcıların yüzde 42,3’ü gün içerisinde 8 ila 10 saat arasında çalıştıklarını ifade etti. Yüzde 22,7’lik ciddi bir orana sahip kişilerin ise 11 saatten fazla sürede çalıştığı dikkat çekti. Buna bağlı olarak, Türkiye’de resmi çalışma süresinden daha uzun çalışma söz konusu. Ayrıca, erkeklerin 49,9’luk bir oranla, kadınlara göre daha fazla günlük çalışma temposuna sahip olduğu sonucuna varıldı. Gençlerin ise, orta ve ileri yaştaki katılımcılara göre, günlük daha uzun çalışma temposuna sahip olduğu ortaya çıktı.

ÇALIŞMANIN EN ÖNEMLİ SEBEBİ EV EKONOMİSİ

Çok çalışmanın hangi sosyolojik değeri taşıdığının da sorgulandığı araştırmada, katılımcıların yüzde 42,8’i çok çalışmanın insanın maddi durumunun iyileştirilmesini amaçladığını belirtirken, yüzde 38,5’i ise çok çalışmanın ülkeye yönelik bir hizmet olduğunu savundu.

Metodoloji

Araştırma şirketi Areda Survey’in Sosyometre araştırması Türkiye genelinde 2000 kişinin katıldığı 26 -28 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleşti. İlgili araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (Bilgisayar Destekli Web Anketi) yöntemiyle gerçekleşti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.