enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Çocuk ve yeni medya arasında nasıl sağlıklı iletişim kurulabilir?

Meta Verse teknolojisinin içinde yüzdüğümüz günlerde aslında yeni medyayı biraz daha anlamak ve çocuklarımızla yeni medya arasında daha sağlıklı …

Çocuk ve yeni medya arasında nasıl sağlıklı iletişim kurulabilir?
12.03.2022
156
A+
A-

Meta Verse teknolojisinin içinde yüzdüğümüz günlerde aslında yeni medyayı biraz daha anlamak ve çocuklarımızla yeni medya arasında daha sağlıklı bir iletişim kurmak konusunda neler yapabiliriz sorusu şüphesiz ebeveynlerin en çok üzerinde durduğu konulardan biri haline geldi. Sosyal Medya Araştırmacısı, Medya ve İletişim Danışmanı Ümit Sanlav çok zor gibi görünen bu konuyu kolaylaştıracak, çocukların dünyayı algılama ve bakış açısını değiştirebilecek bazı ipuçları verdi.

YENİ MEDYA NEDİR?

Yeni Medyayı “Gelişen bilgisayar, internet ve mobil teknolojisi ile ortaya çıkan, kullanıcıların zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde interaktif olarak etkileşimde bulundukları sanal medya ortamı” olarak tanımlayan Ümit Sanlav, bu medya türü için “Yeni” kavramının kullanılmasını; mesajın değil, ortamın paylaşılmasında getirilen yenilik nedeniyle olduğunu ifade ederken “Tarih boyunca insanlar ve toplumlararası bir mesajlaşma olmuştur. Kimi zaman haber güvencini, duman ve en ilkel çağlarda mağara duvarları yazılarından, günümüzde kullanılan son sürat teknoloji ile iletilen bilgiye kadar, temel amaç hep mesajın taşınması olmuştur. Günümüzde ise bilgi, her türlü veri ile birlikte ortamın taşınması şeklinde olmasından dolayı “yeni medya” kavramı ortaya çıkmıştır.” Dedi. Sanlav, yaşamımızın parçası haline gelen yeni medya ile sağlıklı iletişim kurabilme esaslarına dair şu açıklamalarda bulundu:

“Bizler içinde yaşadığımız toplumun kültürünü, değerlerini ve inançlarını yakın çevrelerimizden (aile üyeleri, komşular, öğretmenler) öğrenerek büyüdük. Bugünün çocuklarıysa bu değerleri, içine doğdukları medya ortamından öğreniyorlar.

Çocuklarımızın medyayı kullanım amaçları farklılık gösterse de, genel olarak yeni medya medya mecraları çocuklarımızın dünyayı algılama ve yaşama dair görüşleri üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahip.

Peki, çocuklarımızın medyayla sağlıklı bir ilişki kurmasına nasıl yardımcı olabiliriz? Dijital dünya ile gerçek dünya deneyimleri arasında nasıl bir denge kurabiliriz? Medyadaki bilgi akışını yönlendirebilmelerinde nasıl yardımcı olabiliriz ve nezaketten güvenilirliğe kadar her şeyi onlara nasıl öğretebiliriz?

“ÇOCUKLARINIZA SORU SORMASINI ÖĞRETİN”

Aslında bu kadar bu kadar basit. Hayatın her alanında olduğu gibi sosyal medya mecralarında da çocuklarınıza soru sormayı öğretin. Eleştirel, şüpheci ve sorgulayıcı bir bakış açısına sahip olabilmelerini öğreterek, çocuklarınızın normal hayatta olabileceği gibi dijital dünyada da başarılı olmalarını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde, medya üzerinden aldıkları mesajları analiz edebilmeyi ve değerlendirebilmeyi öğreneceklerdir. Sosyal medya mecralarını tükenenlerinden olmak yerine, aktif birer katılımcı olacaklardır.

Bu fikrin temellerini, yıllardan beri önemle üzerinde durduğumuz, artık ilkokul eğitimi seviyesine indirgenmesi gereken “yeni medya okuryazarlığı” kavramı oluşturuyor. Medya okuryazarlığı, çeşitli yapılarda bulunan medyaya erişme, analiz etme, değerlendirme, iletme yeteneğidir. 21. Yüzyılda yeni medya okuryazarlığı oldukça önemli bir beceridir ve temelinde medyadaki mesajları analiz edebilmek için “soru sormak” vardır.

Medyayı Analiz Ederken Sorulabilecek Bazı Sorular:

Bu niçin yapıldı?

Kim yaptı?

Eksik olan ne?

Diğer insanlar bunu nasıl yorumlardı?

Bu iletinin doğru olduğunu nasıl anlarım?

Bu iletiden kim yararlanabilir?

Bu iletiden kim zarar görebilir?

Çocuklarınızla birlikte bu tür sorular sormayı alışkanlık haline getirdiğinizde, gerek günlük hayatta gerek yeni medya mecralarındaki eleştirel dünyanın kapıların nasıl açabildiğine şaşıracaksınız.

Önemli bir konu da; “soru sormayı alışkanlık haline getirmeye nasıl başlayabiliriz” konusudur. Cevabı gayet basit aslında. Günlük konuşmalar içerisinde soru sorma fikrini tanıtarak başlayalım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.