enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5683
EURO
35,0461
ALTIN
2.451,64
BIST
10.598,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C

Türkiye’de insanlar normalden 3 kat fazla tuz tüketiyor

Medicana İnt. Samsun Hastanesi Diyetisyen Cemre Balkan doğru tuz tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Tuzun kas ve sinir fonksiyonları üzerinde …

Türkiye’de insanlar normalden 3 kat fazla tuz tüketiyor
12.03.2022
168
A+
A-

Medicana İnt. Samsun Hastanesi Diyetisyen Cemre Balkan doğru tuz tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Tuzun kas ve sinir fonksiyonları üzerinde önemli görevlerinin olduğunu belirten Diyetisyen Balkan, “Kan basıncının düzenlenmesinde, vücut sıvı dengesinin ayarlanmasında, kas ve sinir fonksiyonlarında önemli görevleri vardır. Dünya Sağlık Örgütü hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 g’dan az (2 g’dan az sodyum) olarak önermektedir. Dünyada kişi başına günde ortalama 9-12 g tuz tüketilirken, Türkiye’de ortalama tuz tüketimi sağlıklı bir insanın alması gereken oranın yaklaşık üç katından fazladır. Bu yüzden çocukluk çağından itibaren beslenme alışkanlıklarının düşük tuz tüketimi sağlayacak şekilde planlanması, uzun vadede bu hastalıkları ve bunların kötü sonuçlarını önlemeye yardımcı olacaktır” diye konuştu. 

 
TUZ TÜKETİMİNİ AZALTMANIN YOLLARI 

Sebze ve meyve tüketiminin arttırmayı öneren Balkan, “Yemek pişirirken aromalandırmak için baharat ve taze otlardan faydalanın. Yemeklerin tadına bakmadan tuz atmayın. Sofrada tuzluk bulundurmayın. Etiket okuma alışkanlığı kazanın. Bazı hazır paketli ürünlerde yüksek oranda ilave tuz bulunabiliyor. Potasyumdan zengin patates, pancar, muz, kuru kayısı, kuru fasulye gibi besinleri bol tüketin. Ketçap, turşu, zeytin, salata sosları gibi ürünleri kullanırken porsiyon miktarına dikkat edin.Kavrulmuş kuru yemişlerin tuz içeriği yüksektir. Kavrulmamış, çiğ kuru yemişleri tüketin. Yoğurt, cacık, ayranın içine tuz yerine dereotu, maydanoz, taze nane ekleyin. Fast food tarzı besinler de yüksek tuz içerir, tüketimini sınırlandırın.  Fazla tuz tüketiminin vücutta şişlik ve ödeme sebebiyet verebileceği de unutulmamalı; bol sıvı tüketimine önem verilmeli” şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.