enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
27°C

Rusya’nın Ukrayna işgali 16. gününde: Putin’den zirvelerle ilgili açıklama

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 …

Rusya’nın Ukrayna işgali 16. gününde: Putin’den zirvelerle ilgili açıklama
11.03.2022
157
A+
A-

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna’nın Rusya’nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin’in talimatıyla başlatılan işgal, 16’ıncı gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova’yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

PUTİN’DEN GÖRÜŞMELERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

14:31 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasında gerçekleştirilen müzakerelerle ilgili “görüşmelerde pozitif yönde değişmeler var” açıklamasını yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaş sürecinden bu yana ilk kez Antalya Diplomasi Forumu’nda görüşme masasına oturmuşlardı. 

Kremlin’de Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yla bir araya gelen Putin, görüşmesinin basına açık kısmında yaptığı açıklamada, “Ukrayna konusundaki durum hakkında ve her şeyden önce, neredeyse her gün yapılan müzakerelerin şu anda nasıl ilerlediği hakkında sizi mutlaka bilgilendireceğim. Bizim tarafımızdaki müzakerecilerin bana bildirdiğine göre bazı olumlu değişimler var. Tüm bunları size daha ayrıntılı olarak anlatacağım” dedi.

13.44 Kremlin, Ukrayna ile görüşmelere ilişkin “Rusya’nın pozisyonu açık ve net. Ukrayna Kremlin’in taleplerini biliyor” dedi. Rusya ayrıca Batı’ya tepki göstererek “Güvende olmadığımızı, tehlike altında hissettiğimizi sürekli olarak söyledik ancak Batı bize cevap vermedi” dedi.

12.36 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya karşı savaşacak Orta Doğulu gönüllüleri kabul etmeye yeşil ışık yaktı. Putin bu savaşçıların, Ukrayna’daki çatışma bölgelerine ulaştırılması için talimat verdi.

11.55 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Igor Zhovkva, Zelenskiy’in diplomatik çözüme hazır olduğunu ifade ederek, “Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan görüşmeye hazır ancak bu müzakereler sırasında herhangi bir ödün vermeyecek” dedi.

10.21 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Lutsk ve İvano-Frankivsk şehirlerindeki askeri havaalanlarını yüksek hassasiyetli silahlarla vurduklarını duyurdu. Açıklamada, Ukrayna’nın cephaneliklerinin, İHA’larının ve helikopterlerinin vurulduğu ifade edildi.

RUSYA İLK KEZ DNIPRO’YU VURDU

09.14 Ukrayna’nın Devlet Acil Hizmetler Servisi, Dnipro kentine üç kez hava saldırısı düzenlendiğini ve en az 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

KONVOY DAĞILARAK SALDIRI POZİSYONUNA GEÇTİ

08.47 Başkent Kiev’e doğru ilerleyen 64 kilometrelik Rus askeri konvoyunun son durumu uydu görüntülerine yansıdı. ABD merkezli Maxar Technologies’in paylaştığına göre, Rus konvoyu Kiev’e yaklaşırken bölündü ve Kiev yakınlarında dağıldı. Rus ordusuna ait araç ve silahların seyrek ağaçlık alanlarda siper aldığı görülüyor. Konvoyun bu şekilde yeniden mevzilendiği ve saldırıya hazır hale geldiği ifade edildi. Konvoyun Kiev’e sadece 15 km uzaklıkta olduğu belirtildi.

07.06 Beyaz Saray: “Biden bugün Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacak.”

06.23 ABD Kongresi, Ukrayna’ya acıl olarak 13,6 milyar dolarlık yardım paketini onayladı.

“100 BİNE YAKIN KİŞİYİ TAHLİYE ETTİK”

03.50 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği kentlerinden son iki günde yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi. Zelenskiy, Telegram kanalında yayınladığı video mesajında, Ukrayna’daki sivillerin güvenli bölgelere tahliye süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sumi, Trostyanets, Krasnopillya, İrpin, Buça, Hostomel, İzyum kentlerinden sivillerin tahliyesi için insani yardım koridorları oluşturduklarını belirten Zelenskiy, “Gün içinde 40 binden fazla kişi, iki gün içinde ise 100 bine yakın kişi tahliye ettik.” dedi.

RUS KUVVETLERİ KİEV’İN 15 KİLOMETRE YAKININA KADAR GELDİ

00.40 ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Belarus’tan Ukrayna topraklarına giren ve başkent Kiev’in kuzeyinde çeşitli nedenlerle yavaşlayan Rus güçlerinin gün içinde şehrin 15 kilometre yakınına kadar geldiğini açıkladı. Bir grup gazeteciye Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunan üst düzey Pentagon yetkilisi, “Kiev’in kuzeydoğusundan yaklaşan Rus kuvvetlerin ilerleyebildiklerini değerlendiriyoruz. Halen Gostomel yakınlarındalar ancak Kiev’e 5 kilometre daha yaklaştılar.” dedi.

RUSYA TEK TARAFLI OLARAK İNSANİ YARDIM KORİDORLARI AÇACAK

00.00 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da sivillerin Rusya’ya tahliyesi için tek taraflı olarak her gün saat 10.00 itibarıyla insani yardım koridorları açacaklarını bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, başkent Moskova’da Ukrayna’daki sivillerin tahliye süreci konusunda açıklamalarda bulundu. Mizintsev, “Rusya tarafına doğru tek taraflı olarak her gün saat 10.00 itibarıyla insani yardım koridorları açılacak. Diğer yönlerdeki koridorlar ise Ukrayna tarafı ile mutabık kalındığında açılacak” dedi.

KAYNAK: HABER7
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.