enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2072
EURO
35,0001
ALTIN
2.517,08
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
20:38 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, “Bu şehirde siyasetçisi de, bürokratı da, devlet görevlisi de, farklı siyasi partilere mensupları da herkes yüzde 53’e saygı duymak zorunda
20:26 Ekrem İmamoğlu, Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu’yu makamında tebrik etti
18:36 Karayolları arşivi 100. Yıl Kütüphanesi’nde buluştu
18:34 Kırgız Cumhuriyeti’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği Kırgız Şenlikleri bu yılda İznik’te gerçekleşti
18:33 Gölcük Belediyesi; 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Anıtpark’ta düzenlediği “Gençlik Atölyeleri” ile gençler, sanat dolu bir bayram coşkusu yaşadırlar
18:32 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Didim’de coşku ile kutlandı
18:31 9 Mayıs 1919’un 105.inci yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Kandıra’da da coşkuyla kutlandı
18:29 Birleşmiş Milletler Temsilcisi Louisa Vinton Başkan Turan’ı ziyaret etti
18:28 Mahalle Hizmet Seferberliği Ekipleri Denizköşkler Mahallesi’nde Çalışmalarına Devam Etti
18:27 Başkan Mutlu, Bayrampaşa Gençlik Meclisi üyeleriyle buluştu
18:23 Türkiye’nin En Genç Kadın Profesörü İKÇÜ’lü
18:21 Ilısu Barajı 4 yıldır ülkeyi aydınlatıyor
18:20 Büyükşehir, Datça’da İçme Suyu Hatlarını Yeniliyor
18:19 İzmir’de BM Kalkınma Programı ile uzun vadeli iş birliği kararı
18:08 Melikgazi Belediyesi’nden coşkulu 19 Mayıs kutlaması
18:07 Bin 44 hakim ve savcının atamaları yapıldı
18:06 Azerbaycan Kültür Evi Derneği’nden Başkan Zeyrek’e ziyaret
17:06 Manisalılara kartlı sayaca geçiş süreciyle ilgili müjde
16:51 Vali Aygöl 19 Mayıs etkinliklerine katıldı
16:50 Sakarya’dan öğrencilere ücretsiz seyahat ve indirim kararı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Seçim yasası düzenlemesini AK Parti ve MHP genel başkan yardımcıları birlikte açıklayacak

AK Parti ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı seçim ve siyasi partiler yasasında değişiklik öngören çalışmada sona gelindi. Seçim barajını …

Seçim yasası düzenlemesini AK Parti ve MHP genel başkan yardımcıları birlikte açıklayacak
11.03.2022
163
A+
A-

AK Parti ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı seçim ve siyasi partiler yasasında değişiklik öngören çalışmada sona gelindi. Seçim barajını yüzde 7‘ye düşürmeyi hedefleyen çalışma AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın birlikte düzenleyeceğiz basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulacak.

AK Parti 24 Haziran seçimleri sonrasında başlattığı Siyasi Partiler Kanunu’nun ve Seçim Kanunu’nun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyumlu hale getirilme çalışmaları kapsamında hazırlanan taslak daha sonra Cumhur İttifakı ortağı MHP ile paylaşıldı. MHP ve AK Partili kurmayların çalışması sonucunda son şekil verilen düzenlemenin önümüzdeki hafta TBMM’ye sunulması bekleniyor.

Seçim barajı yüzde 7 olacak

AK Parti’nin ilk taslağında yer alan seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7 veya yüzde 5’e düşürülmesi önerisi, MHP ile yapılan istişareler sonucunda yüzde 7 olarak kararlaştırıldı. AK Parti’nin ilk taslağında yer alan dar bölge ve daraltılmış bölge önerileri ise rafa kaldırıldı. Yine ilk taslakta yer alan ittifaklar için ayrı baraj uygulanması önerisinin de düzenlemenin son şeklinde yer almaması öngörülüyor.

Vekil transferi formülü

Seçim ve siyasi partiler düzenlemesinde öne çıkan bir diğer başlık ise vekil transferi ile seçime katılma düzenlemesi olacak. Taslak ile siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis’te 20 milletvekili ile grup kurma şartı kaldırılacak. Partilerin, en az 41 ilde seçimden 6 ay önce örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek. Bu madde ile milletvekili transferinin önüne geçilmiş olacak.

Muhtar seçimi ayrılmıyor

Yerel seçimlerde belediye, belediye meclisi ve muhtarlık seçimlerinin aynı anda gerçekleşmesi sonucu geçersiz oy sayısının yüksel olması nedeniyle bu seçimlerin ayrılması da gündeme gelmişti. Fakat bu düzenlemenin yapılabilmesi için Anayasa değişikliği gerekiyor. O nedenle seçim ve siyasi partiler kanunu teklifinde bu düzenlemeye yer verilmeyecek.

Seçim kurulu başkanı kura ile belirlenecek

Düzenleme ile yapılacak bir diğer değişiklik ise il seçim kurulu başkanının belirlenmesinde olacak. Mevcutta o ildeki en kıdemli hakim il seçim kurulu başkanlığı görevini yürütüyordu. Taslak ile, en kıdemli üç hakim arasında kura çekilecek. İl seçim kurulu başkanı kura ile belirlenecek.

Düzenleme bir yıl sonra uygulanacak

Seçim yasasında yapılan bir düzenleme yasa gereği Resmi Gazete’de yayınlandıktan bir yıl sonra uygulanabiliyor. Bu süreçten önce gerçekleşecek bir seçimde yeni düzenleme maddeleri uygulanamıyor. Cumhur İttifakı bu düzenleme ile erken seçim tartışmalarına da son vermeyi hedefliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.