enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,1857
EURO
35,0325
ALTIN
2.426,10
BIST
10.636,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
30°C
SON DAKİKA
13:22 İmamoğlu Sultangazi Belediye Başkanı Dursun’u tebrik etti
13:09 İstanbul’da ses bombası eylemine 7 gözaltı
13:06 22 yılda 1,4 milyon ‘sosyal konut’ üretildi
12:50 İlk çeyrekte Türkiye’ye ziyaretçi akını
12:17 Kore Heyetinden Büyükşehir Belediyesi’ne nezaket ziyareti
12:16 Serik Kongre ve Kültür Merkezi inşaatında sahne ve üst balkon imalatları tamamlandı
12:15 CHP Adıyaman İl Örgütü Büyük Emekli Mitingi’ne katıldı
12:13 HONOR Standartları Belirleyen Yeni HONOR X9b Modelini Tanıttı
12:08 TKP’den İsrail’e tepki
12:07 Kayseri Büyükşehir’den Türkiye-Japonya gönül köprüsüne destek
12:06 Konak Belediyesi’nden vergi ödeyeceklere ek vezne kolaylığı
12:03 Çocukların en sevdiği markaları istismar eden siber saldırı girişimleri 2024’ün ilk çeyreğinde %35 arttı
11:58 Dijital sağlık denince akla yapay zeka geliyor
11:56 Çankaya Evlerinde yetişkinler için verilen okuma ve yazma eğitimleri 2023-2024 dönemi mezunlarını verdi
11:45 Keçiören Belediyesi Kariyer Ofisi, iş arayan vatandaşlara istihdam kapılarını aralamaya devam ediyor
11:44 Nothing, ekosistemine ChatGPT’yi entegre etti
11:43 MediaMarkt’ın ‘Futbol Coşkusunun Tam Zamanı’ kampanyası başladı
11:29 “Biz hırsız değiliz” yazılı pankart asmışlardı kaçak hat çekerken yakalandılar
11:23 Başkan Palancıoğlu Emlak ve Çevre Temizlik Vergisini ödedi
11:22 TEKNONFEST yarı finalisti EHA Takımı ALS hastalığına dikkat çekti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Edepsiz Kim’i terbiye’ vaadiyle Güney Kore Başkanı seçilen Yoon, Kuzey Kore’ye ‘yumruk gösterdi’

Güney Kore’de dünkü seçimlerden, Kuzey Kore ile barış anlaşması miras bırakma hayallerini gerçekleştiremeyen Devlet Başkanı Moon Jae-in’in …

‘Edepsiz Kim’i terbiye’ vaadiyle Güney Kore Başkanı seçilen Yoon, Kuzey Kore’ye ‘yumruk gösterdi’
10.03.2022
174
A+
A-

Güney Kore’de dünkü seçimlerden, Kuzey Kore ile barış anlaşması miras bırakma hayallerini gerçekleştiremeyen Devlet Başkanı Moon Jae-in’in hayallerini devredebileceği bir takipçi de çıkmadı. Muhafazakar eğilimli Halkın Gücü Partisi’nin (PPP) adayı Yoon Suk-yeol, merkez solcu iktidarın adayı Lee Jae-myung’i kılpayı farkla geçmesinin ardından, kampanyası boyunca hedef aldığı Kuzey Kore’yi vuran açıklamalar yaptı. Yoon, ABD ile ittifakı daha güçlendireceğini, güçlü askeri yapı inşa edeceğini ve Kuzey Kore’nin provokasyonlarına sert ve kararlı yanıtlar vereceğini’ söyleyerek, Moon’un Pyongyang ile yakınlaşma politikasını tabuta koyacağının işaretini verdi.

Yüzde 77.1 katılımlı seçimde yüzde 47.83 oy alan Lee’yi 48.56 oyla geçerek Güney Kore tarihinde en az farkla kazanan devlet başkanı olan ve mayıs ayında koltuğa oturmaya hazırlanan Yoon, ilk iş, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi yapıp basın toplantısı düzenledi.

“ABD-Güney Kore ittifakını yeniden inşa edeceğim. Liberal demokrasi, piyasa ekonomisi ve insan hakları gibi temel değerleri paylaştığımız ABD ile ittifakımızı stratejik kapsamlı bir ittifaka dönüştüreceğim” diyen Yoon, “Herhangi bir provokasyona karşı tümden caydırıcılık için güçlü bir askeri kapasite oluşturacağım” vurgusunu yaptı.

“Kuzey Kore’nin yasadışı, mantıksız davranışlarıyla ilkeli ve ödünsüz şekilde başa çıkacağım” diye devam eden Yoon, “Ancak Güney-Kuzey görüşmeleri için kapıyı her zaman açık bırakacağım” diye ekledi.

Moon’u Kuzey Kore ve Çin’e meylederek Güney Kore’yi ABD’den uzaklaştırmakla suçlayan yeni lider, Güney Kore’nin tarihi ihtilaflarının bulunduğu, ABD’nin diğer müttefiki Japonya’ya da seslendi.

‘Japonya ile bağları onarmanın stratejik öneminin farkına varılması gerektiğini’ vurgulayan Yoon, Seul ile Tokyo’nun geleceğe yönelik bağlar kurmaya odaklanması çağrısı yaptı. “Seul-Tokyo ilişkilerinde odak noktası, her iki ülkenin insanlarının da yararına olacak gelecekteki yolları bulmak olmalıdır” dedi.

Eski başsavcı olan, siyasete haziranda giren ve kasımda muhafazakar PPP’nin devlet başkanlığı yarışı için adayı seçilen Yoon, seçim kampanyasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile dört kez görüşmüş olan Moon’a “ABD ile Güney Kore arasında arabuluculuk yapmaya gönüllü oldu, ama sonunda her ikisi tarafından bir kenara atıldı” eleştirisini getirmişti.

Muhafazakar lider, Kuzey Kore lideri Kim’den ‘kaba saba, terbiyesiz, haşin bir oğlan çocuğu’ diye söz ederek “Ben iktidara geldiğimde hemen bu halden çıkıp kendine çeki düzen verecek” demişti.

2022’ye girildiğinden beri 9 füze denemesiyle rekor kıran, buna hipersonik füze denemesini de dahil eden Kuzey Kore’nin cumartesi günü keşif uydusu bileşeni denemesi açıklaması yapması, Seul tarafından ‘kamufle edilmiş balistik füze denemesi‘ olarak karşılandı.

Kampanya sırasında ‘gerekirse Kuzey’e önleyici saldırı düzenleme’ tehdidinde bulunan eski savcı da “Bana bir şans verirseniz, ona (Kim) biraz adap öğreteceğim” tepkisini gösterdi.

Yoon’un Kuzey’e karşı koymak için ABD’den yeni bir THAAD füze sistemi satın almaktan söz etmesi ise Seul’ün en büyük ticaret ortağı Çin’den yeni bir ekonomik misilleme yemesine yol açabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.