enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İnsanlığın keşif tutkusunun kayıp gemisi Endurance, Antarktika’da batışından 107 yıl sonra bulundu

Britanyalı kutup kaşifi Ernest Shackleton’un Endurance isimli gemisinin enkazı, Antarktika’da buzlara çarpıp sıkışarak okyanusun 3000 metre …

İnsanlığın keşif tutkusunun kayıp gemisi Endurance, Antarktika’da batışından 107 yıl sonra bulundu
09.03.2022
167
A+
A-

Britanyalı kutup kaşifi Ernest Shackleton’un Endurance isimli gemisinin enkazı, Antarktika’da buzlara çarpıp sıkışarak okyanusun 3000 metre derinlikteki dibini boylamasından 107 yıl sonra bulundu.

Kasım 1915’te Shackleton’ın Antarktika’ya ilk ayak basma girişimi sırasında 144 metre uzunluğundaki üç direkli yelkenli batarken, 28 kişilik ekip ve mürettebatın tamamı buzda yürüyerek ve daha sonra cankurtaran sandallarına binerek kurtulmayı başarmıştı. Ahşap geminin battığı konum, Kaptan Frank Worsley tarafından kaydedilmişti.

Batığı bulmaya yönelik önceki girişimler, altında yattığı buzlarla kaplı Weddell Denizi’nin zorlu koşulları nedeniyle başarısız oldu.

Ancak Falklands Maritime Heritage Trust’ın (Falklands Denizcilik Mirası Vakfı) düzenlediği Endurance22 misyonu, yüksek çözünürlüklü kameralar ve tarayıcılarla donatılmış Sabertooths adı verilen gelişmiş sualtı araçlarını kullanarak, gemiyi denizin dibinde yattığı yerde buldu.

Görüntülere göre neredeyse battığı gündeki durumda olan Endurance’ın adı kıç tarafında çok net şekilde okunabiliyor.

Misyonun Keşif Direktörü olan deniz arkeologu Mensun Bound, “Bu şimdiye kadar gördüğüm açık ara en iyi durumdaki ahşap batık. Deniz yatağında dimdik gururla duruyor, tastamam ve çok iyi korunmuş durumda” dedi.

Britanyalı kutup kaşifi John Shears’in öncülüğünde Güney Afrika buz kırma gemisi Agulhas II üzerinden yürütülen misyon, Endurance’ı, Kaptanı Worsley’in kaydettiği konumdan 6 km uzakta buldu.

Kayıp durumdaki en büyük enkazlardan biri olan Endurance’un nihayet bulunması ve görüntülenmesinin inanılmaz bir başarı olduğunu belirten Shears, “Sürekli yer değiştiren deniz buzu, kar fırtınası ve -18C’ye düşen soğukla mücadele ederek dünyanın en zor batık aramasını başarıyla tamamladık. Birçok kişinin imkansız dediği şeyi başardık” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.