enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
ALTIN
2.914,46
BIST
9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gençler şatoda yaşamak istemiyor

Nesil farkı, yüksek maliyetler ve modern hayat… Değişen yaşam koşulları sebebiyle günümüzdeki birçok şato boş kalıyor ve sahipleri içinde …

Gençler şatoda yaşamak istemiyor
07.03.2022
150
A+
A-

Nesil farkı, yüksek maliyetler ve modern hayat… Değişen yaşam koşulları sebebiyle günümüzdeki birçok şato boş kalıyor ve sahipleri içinde yaşayacak insan bulamıyor.

1775’ten beri Nervaux-Loys ailesinin işlettiği Paris’teki Château de Courson da benzer kaderi yaşayan şatolardan. Mülk, 1974’ten beri 76 yaşındaki Olivier de Nervaux-Loys, eşi Patricia De Nervaux ve 78 yaşındaki ablası Hélène Fustier tarafından işletiliyordu. Ama artık, şatoyu ve Paris’in güneyindeki 45 hektarlık parkını yaklaşık 12,5 milyon Euro’ya (yaklaşık 195 milyon TL) satmaya karar verdiler, çünkü çocukları ve torunlarının şatoyla ilgilenemeyeceğini düşünüyorlar.

Konuyla ilgili konuşan 71 yaşındaki Patricia De Nervaux, “Çocuklarımız şatoya çok bağlı, ama hepsi çalışıyor ve kendi çocuklarına bakıyorlar. Bu da şatoyla ilgilenmek için fazla zaman bırakmıyor, çünkü bu iş, neredeyse tüm vaktinizi alan bir şey.” dedi.

Satma kararının, uzun saatler süren tartışmaların ardından geldiğini belirten Fustier ve de Nervaux-Loys çifti, şatoyu çok sevdiklerini ama yaşatmak için çok fazla çabanın ve nakit paranın gerekli olduğunu söylediler. Şato; bitki festivali, düğün, toplantı, konser gibi farklı etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

GENÇ NESİLLER ŞEHİRLİ

Aslında Nervaux-Loys ailesinin içinde olduğu ikilem, şato sahipleri arasında oldukça yaygın. Le Figaro’ya göre, 1.500 gibi rekor sayıda şato satılık durumda. Mal sahipleri birliği olarak faaliyet gösteren La Demeure Historique’nin başkanı Olivier de Lorgeril, bu sayının sürekli arttığını söylüyor.

Lorgeril, “Nesiller arasında gerçek bir kopukluk ve bakış açısında farklılık gözlemliyoruz, bizi endişelendiren de bu” dedi. Çevre kuralları ve bürokratik işlemlerin, şato gibi görkemli evlerin bakım maliyetini artırdığı biliniyor. Öte yandan, “genç nesiller şehirli” diyen Lorgeril, “Genellikle uluslararası kariyer sahibi olarak metropol ve şehirlerde yaşamak istiyorlar” diye ekledi.

Piyasada bu kadar çok tarihi şato varken bazılarının satılmayacağı ve boş, terk edilmiş olacağı korkusunu taşıdıklarını söyleyen Lorgeril, tarihi miraslarının tehlikede olduğunu söylüyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.