enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
27°C
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Rusya-Ukrayna savaşı, havacılık sektörünü de etkiledi: Uçuş süreleri uzadı

Rusya’nın Ukrayna işgali devam ederken, iki ülke arasındaki savaş her alanda etkisini de gösteriyor. Insider’da yer alan habere göre son olarak …

Rusya-Ukrayna savaşı, havacılık sektörünü de etkiledi: Uçuş süreleri uzadı
04.03.2022
136
A+
A-

Rusya’nın Ukrayna işgali devam ederken, iki ülke arasındaki savaş her alanda etkisini de gösteriyor. Insider’da yer alan habere göre son olarak kapanan hava sahaları nedeniyle artan uçuş süreleri ve yakıt ile hizmet maliyetindeki yükseliş dikkat çekiyor.

Rusya ve Avrupa Birliği üzerindeki hava sahalarının kapanması, hava yollarını da alternatif rotalar bulmaya zorladı.

Pazar günü AB, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i cezalandırmak için kapsamlı yaptırımların bir parçası olarak hava sahasını Rus herhangi bir uçağa kapattı. Rusya, bu hamleye kısa bir süre sonra kendi kısıtlamalarıyla karşılık verdi. Bu kısıtlamalar da hava yolları şirketlerini etkilemeye başladı.

Rus hava yolu şirketi Aeroflot, hava sahası kapanmalarının etkisini hisseden ilk şirketlerden biri oldu. Havayolu pazar günü, Belgrad’dan Moskova’ya olan uçuşunda, AB’nin yeni uyguladığı hava sahası kısıtlamaları nedeniyle genellikle izlediği rotayı kullanamadı. FlightRadar24’ün verilerine göre, uçak Rusya hava sahasına ulaşmak için Bulgaristan ve Türkiye üzerinden uçmak zorunda kaldı. Bu da uçuş süresini beş saat 45 dakikaya çıkardı.

UÇUŞ SÜRELERİ UZADI

Sidney merkezli Qantas da Rusya yerine Orta Doğu ve Güney Avrupa üzerinden uçarak Avustralya’dan Londra’ya olan uçuş yolunu değiştirdi. Ayrıca British Airways de Yeni Delhi’den Londra’ya olan rotasını yeniden düzenlemek zorunda kalınca uçuş süresine bir saat eklendi.

ABD’li hava yolları Rusya veya Ukrayna’daki havalimanlarına uçmasa da, bölgedeki bazı rotalarını ayarlamak zorunda kaldı. Seyahat sitesi The Points Guy’ın haberine göre de United Airlines salı günü çalışanlarına Hindistan’a gidiş ve dönüş uçuşlarında Rus hava sahasını kullanmayı bırakacağını söyledi.

FAZLADAN 4000 İLA 12000 DOLAR ARASI MALİYET

Analistlere göre, rotalarını yeniden düzenleyen hava yolları şirketleri için yakıt, işçilik ve bakım maliyetleri artıyor ve bu da bilet fiyatlarında ve kargo ücretlerinde artışa neden olabilir. New York merkezli havacılık danışmanı Robert Mann, ABC News’e, rotası değiştirilen yolcu uçaklarının hava yollarına saatte fazladan 4.000 ila 12.000 dolar arasında bir maliyete mal olabileceğini söyledi.

Bazı hava yolları yeniden yönlendirme yerine uçuşları askıya almayı tercih etti. Wall Street Journal’ın haberine göre Londra merkezli Virgin Atlantic Airways, Londra ve Şanghay arasındaki kargo hizmetini geçici olarak durdurdu. Finnair Japonya, Çin ve Güney Kore’deki havalimanlarına uçuşları durdurdu ve Singapur Havayolları da Moskova’ya seferlerini sonlandırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.