Marteniçka bilekliği Balkanlar’a ait bir gelenek olup tüm dünya tarafından benimsenen bir takı halini almıştır. Mart’ın başından ilkbahara kadar …
Marteniçka bilekliği Balkanlar’a ait bir gelenek olup tüm dünya tarafından benimsenen bir takı halini almıştır. Mart’ın başından ilkbahara kadar takılan Marteniçka örgüsü nasıl yapılır? Marteniçka hakkında tüm merak edilenler için haberimizin içeriğine bakmayı unutmayın.
Mart ayının gelişi ile birlikte Marteniçka hikayesi merak ediliyor. Eski zamanlarda başka takı ve aksesuar kullanmayarak, sadece kırmızı beyaz ipliklerden yapıldığı bilinmekteydi. İnsanlara hatta hayvanlara takılma amaçlı kullanılan Marteniçka, kırmızı ve beyaz ipliklerle otantik bir sanat niteliğinde örülür. Bileklere bağlanan kırmızı ve beyaz yünden yapılan bilekliğin özellikleri arasında satın alınamayacağı, sadece hediye edilebilir oluşu yer alırken bilekliği takan kişilerin dilekte bulunmaları da istenir. Öte yandan baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve tutulan dileklerin kabul olunacağına inanılır. Marteniçka nasıl örülür? Marteniçka’nın tarihçesi nedir? Marteniçka yapımının pratik yöntemi nelerdir? İlgi duyduğunuz haberimizin içeriğine göz atınız.
MARTENİÇKA BİLEKLİĞİ NASIL YAPILIR?
– Bileğin kalınlığına göre, istediğiniz bilek ölçüsünden biraz daha uzun gelecek şekilde hem beyaz hem de kırmızı ip kesiniz. Daha sonra beyaz ve kırmızı ipi uçları birbirine bağlayınız.
– Düğüm noktası ortada kalacak şekilde, bir elinizle kırmızı ipin boşta kalan ucundan kavrayınız ve ipi gerginleştiriniz.
– Diğer elinizle beyaz ipin boşta kalan ucundan tutunuz ve gerdirmeyi bırakmadan, beyaz ipi saat yönüne doğru çevirmeye başlayınız.
– İpi çevrilmekte zorlandığı anda gerdirmeyi bıraktığınızda kırmızı ve beyaz ipin birbirine dolandığını gördüğünüz zaman son aşama olarak diğer uca da düğüm atarak bilekliği kullanmaya başlayınız.
MARTENİÇKA HİKAYESİ NEDİR?
Bulgaristan folkloründe Marteniçkaya dair çeşitli efsaneler anlatılır. Bunlardan biri de Baba Marta’dır. Bulgarlar 1 Mart’tan itibaren Baba Marta (Marta Nine) günlerinin başladığına inanırlar. Baba Marta – Marta Nine, günümüze kadar korunmuş en saygın geleneklerden biridir. Bu takılar, meyve ağaçlarına, evlere, ev hayvanlarına da takılırlar. Bu şekilde yeni başlayan tarım yılının da bereketli ve verimli olması için dilekler tutulur.