enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5295
EURO
36,1802
ALTIN
3.008,96
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
14°C

Minsk anlaşması nedir? Minsk anlaşması maddeleri neler, hangi ülkeler imzaladı?

Ukrayna’nın doğusunda silahlı çatışmaları durdurmaya yönelik üzerinde anlaşmaya varılan Minsk Anlaşması, Ukrayna Rusya gerilimi nedeniyle tekrar …

Minsk anlaşması nedir? Minsk anlaşması maddeleri neler, hangi ülkeler imzaladı?
24.02.2022
156
A+
A-

Ukrayna’nın doğusunda silahlı çatışmaları durdurmaya yönelik üzerinde anlaşmaya varılan Minsk Anlaşması, Ukrayna Rusya gerilimi nedeniyle tekrar gündeme geldi. 13 madde ile oluşan Minsk Anlaşması Belarus’un başkenti Minsk’te 5 Eylül 2014 tarihinde imzalandı.

Minsk anlaşması, 2014 yılında Rusya, Ukrayna Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri arasında Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için imzalandı. Minsk Anlaşması savaşı durdurmayı başaramadı, 2015’te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi hazırlandı. Minsk 2 anlaşması da çatışmayı durduramadı, fakat Minsk anlaşmaları çözüm için temel olmayı sürdürüyor.

MİNSK ANLAŞMASI NEDİR?

Minsk Anlaşması, Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için Ukrayna, Rusya Federasyonu, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri tarafından 5 Eylül 2014 tarihinde imzalandı.

Donbass’taki çatışmayı durdurmak için daha önce yapılan çok sayıda girişimin ardından gelen anlaşma, acil bir ateşkes uyguladı. Protokol, Donbas’taki savaşı durdurmayı başaramadı ve bunu 12 Şubat 2015’te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi takip etti. Minsk II’de çatışmayı durduramadı, ancak Minsk anlaşmaları, Normandiya Formatı toplantısında kararlaştırıldığı gibi, çatışmaya gelecekteki herhangi bir çözüm için temel olmaya devam ediyor.

MİNSK ANLAŞMASI MADDELERİ NELER?

– Ateşkes 15 Şubat 2015 yerel saatle 00:01’de başlayacak

– Ağır silahlar 16 Şubat’ta geri çekilecek ve iki hafta içinde tamamlanacak

– Tüm mahkumlar serbest bırakılacak; savaşa katılanlar için af

– Ukrayna topraklarından tüm yabancı birliklerin ve silahların geri çekilmesi. Tüm yasadışı grupların silahsızlandırılması

– Ukrayna, kısıtlamaları kaldırarak isyancı bölgelerde normal yaşamın yeniden başlamasına izin verecek

– İnsani yardımların dağıtımı, nakliyesi ve güvenliğinin sağlanması

– 2015 yılı sonuna kadar isyancı bölgelerde ademi merkeziyetçiliği mümkün kılacak anayasal reform

– Ukrayna, 2015 yılı sonuna kadar koşullar yerine getirilirse Rusya ile sınırını kontrol edecek

– “Lugansk ve Donetsk’e statü veren” kanun kapsamında bu bölgedeki yerel seçimlere ilişkin konuların üçlü temas grubu çalışmaları çerçevesinde görüşülüp, karara bağlanması. AGİT bu süreçte gözlemci olarak yer alması

– Anlaşma maddelerinin görüşülmesi ve hayata geçmesi için üçlü (Kiev-Donetsk-Lugansk) çalışma ve temas gruplarının oluşturulması.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.