enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6014
EURO
36,3773
ALTIN
2.923,25
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

Lise öğrencileri kurdukları serada topraksız çilek yetiştiriyorlar

Ömer Faruk Karabucak Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, “Bitkiler Koruma Altında Projesi” kapsamında, bütün otomasyon ve teknik sistemlerini …

Lise öğrencileri kurdukları serada topraksız çilek yetiştiriyorlar
23.02.2022
201
A+
A-

Ömer Faruk Karabucak Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, “Bitkiler Koruma Altında Projesi” kapsamında, bütün otomasyon ve teknik sistemlerini kendi çabalarıyla üretip kurdukları serada topraksız çilek yetiştiriyorlar.

Öğrenciler, yaklaşık 5 ay önce okulun bahçesinde oluşturdukları 50 metrekarelik 600 fidenin yer aldığı seradan ilk ürünlerini hasat etmeye hazırlanıyorlar.

Ömer Faruk Karabucak Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, öğretmenlerinin öncülüğünde, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce yürütülen “Eğitimde Rehberlik ve Destekleme Modeli (ERDEM) Destek 2021 Programı” kapsamında Bitkiler Koruma Altında Projesi hazırladı.

Topraksız tarımla çilek yetiştirmenin amaçlandığı projenin 24 bin lira destekle kabul edilmesinin ardından öğrenciler, serayı kurmak için öğretmenlerinin öncülüğünde çalışmaya başladı.

Öncelikle kodlama eğitimi alan öğrenciler, seranın nem ve sıcaklık sensöründen kapı otomatiğine kadar bütün aparatları 3D yazıcıda kendileri yaptı.

Fizik öğretmeni ve proje yürütücüsü Şeref Vergil, AA muhabirine 15 öğrenciyle oluşturdukları seranın adeta evleri gibi olduğunu söyledi.

Kodlamadan otomasyona, bitkilerin bakımından gelişim takibine kadar her öğrencinin farklı bir görevinin olduğunu dile getiren Vergil, proje sayesinde öğrencilerin tarımla ilgili birçok bilgiyi öğrenme şansı yakaladığını belirtti.

Öğrencilerin okul çıkışında ve hafta sonu serada vakit geçirdiğini ve ürünlerin gelişimini yakından takip ettiğini aktaran Vergil, “Burada 600 fidemiz var. Bunu gelecek yıl 2 bine kadar çıkaracağız. Buradan elde ettiğimiz ürünleri marketlerde ve AVM’lerde satacağız. Çilek satışından elde edeceğimiz gelirle, hem seramızın sürdürülebilirliğini sağlayacağız hem de okulumuzdaki ihtiyaç sahibi öğrencilere destek olacağız.” diye konuştu.

Vergil, öğrencilerin proje sayesinde tarımla ilgilenmekle ilgili planlar yapmaya başladığını söyledi.

“Burası evim gibi oldu”

Okul Müdürü Abdülkadir Çulha da 2,5 yıl önce açılan, 460 öğrenci ve 43 öğretmenin bulunduğu okullarında sürdürülebilir bir proje yapmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

12. sınıf öğrencisi Sami Efeler, serada bitkilerin beslenmesinden ve gelişiminden sorumlu olduğunu belirtti.

Hafta sonu da okula gelerek kendi emekleriyle oluşturdukları seradaki ürünleri kontrol ettiğini anlatan Efeler, proje sürecinde tarımla ilgili birçok şey öğrendiğini söyledi.

Seranın elektronik ve kodlama sistemlerinden sorumlu Serhat Santalu da “Burası evim gibi oldu. Seraya gelince kendimi çok mutlu hissediyorum.” dedi.

11. sınıf öğrencisi Zelal Işık, derslerden arta kalan zamanda sürekli serada olduğunu ve bitkilerin gelişimini takip ettiğini kaydetti.

Koray Kılıç – Güncel
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.