enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2200
EURO
35,0544
ALTIN
2.523,01
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
19:37 Düzce’de trafikte yarış kazayla sonuçlandı!
19:36 Bursa Gemlik’te TOKİ’deki üniversitelilere tahliye şoku!
19:22 TBMM’de kanun teklifi görüşmeleri sürecek
18:50 Fırat Kalkanı’nda 5 terörist etkisiz
18:36 İzmir’i dünyaya, dünyayı İzmir’e bağlamada havadan yeni hedef
17:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milli sporcu ile güldüren diyalogu
15:50 Konut fiyatlarında yüzde 52 artış
15:42 Başkan Tugay Samsun’da Bandırma Vapuru’nu ziyaret etti
15:40 Başkan Tugay: “İzmir ve Samsun kadersel olarak bağlı iki şehir”
15:39 LÖSEV’in iyileşmiş gençleri, 19 Mayıs’ta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak ve saygılarını iletmek amacıyla Ulus’ta Atatürk Anıtı’na çelenk koydu
15:28 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 105. Yıl dönümü, 19 Mayıs 2024 Pazar günü Malkara’da düzenlenen tören ve etkinlikler ile coşkuyla kutlandı
15:27 Başkan Özarslan Samsun’dan Gelen Türk Bayrağını ve Toprağı Teslim Aldı
15:20 878 milyon TL’lik SED ödemeleri tamamlandı
14:40 Çiğlili Bisikletseverler 19 Mayıs için Pedal Çevirdi
14:39 Dönem Sonu Toplantısını Yapan Konya Büyükşehir Çocuk Meclisi Üyeleri Beyşehir’de Kamp Yaptı
14:38 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Karaman’da da törenle kutlandı
14:36 Türkiye yüksek hızlı trenlerle taşındı
14:27 Tohum Takas Şenliği’ne “tasarruf tedbiri” iptali
14:26 İzmir’de 19 Mayıs coşkusu Cumhuriyet Meydanı rengarenk
14:25 Kartepe Dağ Deresi Islah Çalışmalarında Son Aşamaya Gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden rektörlüğe 22 soru

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin her gün rektörlük binasına sırtlarını dönerek yaptıkları eylem 282’nci, atamalara karşı direniş ise 415 …

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden rektörlüğe 22 soru
22.02.2022
206
A+
A-

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin her gün rektörlük binasına sırtlarını dönerek yaptıkları eylem 282’nci, atamalara karşı direniş ise 415’inci gününe girdi. Akademisyenler bugün de kampüste protestolarını gerçekleştirdi, rektörlüğe 22 tane soru sordu.

Boğaziçi Üniversitesi’nde direnişin 1. yılı doldu ve 60. haftasına girildi. Akademisyenler Güney Meydan’da haftanın her iş günü saat 12:15’te gerçekleştirdikleri nöbet öncesinde, ‘atanmış rektörlüğe’ bir dizi soru sordukları bir açıklama yaptı.

Akademisyenler nöbet boyunca ellerinde “Kabul Etmiyoruz” “Vazgeçmiyoruz”, “Özerk, Özgür, Demokratik Üniversite” yazan dövizler, üzerlerinde #Kabul Etmiyoruz Vazgeçmiyoruz” yazan Can Candan fotoğrafları ile derslerine son verilen Feyzi Erçin ve Seda Binbaşgil fotoğrafları taşıdılar.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Yüzde 95 güvensizlik oyu verdikleri rektör Naci İnci ve yardımcılarının akademik özgürlük ve kurumsal özerklik ilkelerini giderek daha fazla ihlal ettiğini söyleyen akademisyenler, “Senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği akademik ve etik ilkeleri hiçe sayan bu anlayış karşısında, rektörlüğe sunduğumuz bu gensorunun takipçisi olacağımızı beyan eder, tüm hukuksuzluk ve ilkesizliklerin hukuk ve kamuoyu önünde hesabını soracağımızı duyururuz” ifadelerini kullandı.

ADAKEMİSYENLERDEN REKTÖRÜLÜĞE GENSORU

Boğaziçili akademisyenler 22 soruyu şöyle sıraladı:

1. 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunda yer alan düzenlemelere aykırı olduğu halde, Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanlarımız hangi yasanın hangi maddesine dayanarak görevden alınmıştır?

2. Üniversitemizin 1978 yılında kurulmuş ve ihtiyaçlarını çok yakından tanıyan Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) varken, BÜVAK’a rakip olacağı aşikar olan BÜVAKIF adında yeni bir vakıf kurmakla tam olarak neyi amaçlıyorsunuz? Bu paralel vakfın Boğaziçi Üniversitesi ismini kullanılabilmesinin yasal ve meşru zemini var mıdır?

3. Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı yerleşkesinin Boğaziçi Üniversitesi’ne devri konusunda Marmara Üniversitesi bileşenlerinin rızası alındı mı? Üniversitemizin hangi kurul ve komisyonları bilgilendirildi? Yerleşke tahsisi Senato ve Üniversite Yönetim Kurulunda görüşüldü mü?

4. Yabancı Diller Yüksekokulu’nun ansızın Marmara Üniversitesi’nden alınan Anadolu Hisarı yerleşkesine taşınmasına karar verilirken nasıl bir demokratik süreç işletildi?

5. Üniversitemizdeki Taşınmazları Değerlendirme Komisyonu’nun şeffaf işlemesini nasıl temin edeceksiniz?

6. Üniversitemizi tanımadığı halde 1 Haziran 2021’de Genel Sekreter olarak atanan Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Nedim Malkoç 14 Şubat 2022’de görevden alınırken “gerekli görülen lüzum” neydi?

7. Nedim Malkoç’un yerine vekaleten genel sekreter olarak atanan Hasan Fehmi Topal’ın, Çevre Bilimleri Enstitüsü’nün bu yönde bir talebi olmamasına karşın ve hiçbir akademik değerlendirme sürecinden geçirilmeden, ansızın Dr. Öğretim Üyesi olarak atanması ve hemen ertesi hafta genel sekreterlik görevini yürütmek üzere görevlendirilmesinin meşru dayanağı var mıdır? Halen Tarih Bölümünde lisans programına kayıtlı bir öğrenci olduğu öğrenilen ve Boğaziçililer Derneği (BURA) eski yönetim kurulu başkanı olan Topal, bu görevi yürütebilmek için gerekli idari deneyim ve akademik vasıflara sahip midir?

8. Hukuksuz kurulan Hukuk Fakültesi’nin kuruluş kararının iptali için açtığımız dava henüz sonuçlanmamış iken, fakülteye lisans öğrencisi alınacağını ilan etmenin meşru dayanağı nedir?

9. Hukuk Fakültesi’ne alındığı öne sürülen öğretim üyelerinin Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik standartlarına uygunluğu hangi kurul ve komisyonlar tarafından incelendi ve onaylandı?

10. 1416 sayılı yasaya dayanarak, ilgili bölüm ve enstitülerin bu yönde herhangi bir talebi bulunmamasına rağmen atanan öğretim üyelerinin akademik dosyaları gerekli kurullara iletildi mi? Üniversitenin liyakat ölçütlerine ve atama-yükseltme kriterlerine uygunluğu nasıl ölçüldü?

11. Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu üyelerinin toplantı usulüne dair başlattıkları hukuki işlemler sonuçlanmadan bu kurullarda karar almaya devam etmeniz ve mükerrer oy kullanmanızın yasal ve meşru dayanağı nedir? Üniversitede bir çok ders, toplantı ve açılış töreni yüz yüze yapılırken ÜYK ve Senato toplantıları, üyelerin ısrarlı taleplerine rağmen neden hala çevrimiçi yürütülmektedir?

12. Üniversitemizde idari görevleri layıkıyla üstlenecek yüzlerce değerli akademisyen dururken, 4 kişinin 10 ayrı yöneticilik pozisyonunu tekelinde tutması yasal ve meşru mu?

13. Üniversitemizin demokratik yönetişim ilkelerini hiçe sayarak seçilmiş dekan ve enstitü müdürlerimizi aylardır atamazken, lisans ve lisansüstü eğitim ve öğretim faaliyetlerinin aksamadan yürütülmesini nasıl sağlayacaksınız?

14. Eksikliklerinin eğitim kalitesine verdiği somut zarar ortada iken, üniversitemizde kültür ve sanat eğitimi veren hocalar hangi somut gerekçeyle ders vermekten men edildi?

15. Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü tam zamanlı öğretim görevlisi olan Can Candan’ı görevden almak için gerekçe olarak sunulan disiplin soruşturması neden Candan işten çıkarıldıktan 5 ay sonra açıldı?

16. Matematik Bölümü tam zamanlı öğretim üyesi olan Mohan Ravichandran’ın işine son verilmesinin sebebi neden hala açıklanmadı? Rektörlüğün Ravichandran’ın sözleşmesinin iptalindeki sorumluluğu nedir? Rektörlük biriminden böylesi bir talepte bulunmuş olan kişi kimdir?

17. Öğrencilerimize 500’den fazla disiplin soruşturması, öğretim üyeleri ve idari personele de ayrıca onlarca soruşturma açılmasının yasal ve meşru dayanağı nedir?

18. On altı öğretim üyemize savcılıkta suç duyurusunda bulunulmasının hukuki ve meşru gerekçesi nedir?

19. Özel güvenlik birimlerinin ve kampüsü işgal eden sivil polislerin yaptıkları hak ihlalleri konusunda ne gibi somut adımlar atacaksınız?

20. Nisan 2021’dan bu yana koordinatörünü önce izne çıkarmak, sonra görevden almak suretiyle fillen işlevsiz kıldığınız Cinsel Tacizi Önleme Eğitim ve Destek Koordinatörlüğü’nde, toplumsal cinsiyet bakış açısına sahip ve şiddete maruz kalanları yönlendirme konularında bilgili ve deneyimli bir koordinatörün yokluğundan doğan zararı nasıl ve ne zaman telafi edeceksiniz?

21. 2012’de Senatomuzun kabul ettiği ve evrensel nitelikte olan akademik özgürlük ve kurumsal özerklik ilkelerinin sizin için bir değeri var mı?

22. Üniversiteyi öğretim üyelerinin %95’inin iradesine aykırı bir şekilde yönetemediğiniz apaçık ortada iken neden istifa etmediniz? Ne zaman edeceksiniz?”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.