enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
30°C
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C

Rusya için Donbas neden bu kadar önemli? İşin ucunda milyarlarca dolarlık servet var

Tüm dünya Rusya ile Ukrayna arasındaki krize odaklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk …

Rusya için Donbas neden bu kadar önemli? İşin ucunda milyarlarca dolarlık servet var
22.02.2022
183
A+
A-

Tüm dünya Rusya ile Ukrayna arasındaki krize odaklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün akşam ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk ( Donbas ) bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı. Bu hamle Rusya’nın işgal için zemin hazırlaması olarak yorumlandı.

ZENGİN YER ALTI KAYNAKLARI DİKKAT ÇEKİYOR

Rusya’nın bu bölgelere bu kadar önem vermesinin altında ekonomik sebepler yer alıyor. Rusya ile Ukrayna arasında yıllardır ihtilafa neden olan Donbas, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkat çekiyor. Madenleri ile öne çıkan bölge, Putin’in iştahını kabartıyor.

AVRUPA’NIN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK MADEN ALANI

Yaklaşık 6,5 milyon nüfusa ev sahipliği yapan ve Avrupa’nın dördüncü büyük maden alanı olarak tanımlanan Donbas, uzun süredir Ukrayna’nın en büyük sanayi merkezi ve önemli bir kömür üreticisi konumunda bulunuyor. 200 yılı aşkın bir süredir bölgeden yaklaşık 15 milyar ton fosil yakıt çıkarıldığı tahmin ediliyor ve son olarak kömür rezervinin yaklaşık 100 milyon ton olduğu düşünülüyor.

MADENLER ÇATIŞMALARDA HASAR ALDI

Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından Donbas’taki madenlerin çoğu kârsız hale geldi ve kapatıldı. Ayrıca 2014’te Ukrayna ile Rus destekli ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalar, maden alanlarına büyük zarar verdi. Ukrayna Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün 2019 tarihli raporu, ayrılıkçıların elindeki bölgelerdeki en az 300 bin kişi, taşan madenlerden kaynaklanan kimyasal kirlilik nedeniyle tehdit altında olduğunu aktardı.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.