<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
37,9627
EURO
41,0023
ALTIN
3.792,49
BIST
9.659,48
DOLAR
37,9627
EURO
41,0023
ALTIN
3.792,49
BIST
9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
13°C
Çarşamba Az Bulutlu
15°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C

Ordulu akademisyen Osmanlı’da ramazan geleneğini anlattı

Gümüşhane Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı ve Ordulu akademisyen Doç. Dr. İlhan Gök, Düzce’de Osmanlı Ramazan geleneklerinin ele alındığı bir televizyon programına konuk oldu. 

Ordulu akademisyen Osmanlı’da ramazan geleneğini anlattı
18.03.2025
2
A+
A-

Sefer Demir / DÜZCE (İGFA) – Osmanlı Devleti, Ramazan ayı boyunca halkın mağdur olmaması için un ve koyun gibi temel gıda maddelerini başkent dışından temin eder, esnafın satacağı gıda fiyatlarını önceden belirlerdi.

Bu fiyatlara uyulup uyulmadığı ise sıkı denetimlerle kontrol edilirdi. Ayrıca, Sultan’ın kılık değiştirerek halkın arasına karışması ve şikayetleri yerinde dinlemesi Osmanlı’nın halkla bütünleşme anlayışının önemli bir parçasıydı.

Ramazan’ın Osmanlı toplumundaki sembollerinden biri olan mahyaların camileri süslemesi, iftar ve sahur vakitlerinin top atışlarıyla halka duyurulması gibi gelenekler de programda geniş yer buldu.

Doç. Dr. İlhan Gök, ilginç bir ayrıntıya da değinerek, top atışları sırasında kazayla yaralanıp hayatını kaybeden kişilerin “Ramazan şehidi” olarak kabul edildiğini ve ailelerine maaş bağlandığını belirtti.

Osmanlı’da iftar davetleri de önemli bir gelenekti. Devlet adamları Ramazan’ın ilk günlerinde aileleriyle iftar yaparken, sonraki günlerde geniş katılımlı sofralar kurar ve davetlilere “diş kirası” adı altında hediyeler verilirdi. Ramazan’ın 15. gününde ise Sultan’ın alayıyla birlikte Topkapı Sarayı’ndaki Hırka-i Saadet odasına giderek kutsal emanetleri ziyaret etmesi Osmanlı’daki manevi atmosferi daha da güçlendiriyordu.

Gök, programda Osmanlı Ramazan geleneklerine dair Avrupalı seyyahların gözlemlerine de değindi. Ayrıca, günümüzde Ramazan Bayramı’nın “Şeker Bayramı” olarak anılmasının kökenine dair çeşitli teorileri dile getirdi.

Bu tabirin Osmanlı Sultanları’nın Ramazan Bayramı’nda halka şeker ve hediyeler dağıtmasından kaynaklanabileceğini ifade eden Gök, “Şeker” ve “Şükür” kelimelerinin benzerliği nedeniyle de zamanla bu kullanımın yaygınlaşmış olabileceğini belirtti.

Ordulu akademisyen Doç. Dr. İlhan Gök’ün tarihsel bilgi birikimiyle katkı sunduğu program, izleyicilerden büyük ilgi gördü. Osmanlı tarihine ve Ramazan geleneklerine dair yeni perspektifler sunan bu program, tarih meraklılarına eşsiz bilgiler sundu.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.