enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

2. el otoya talep çok ancak kredi yok!

Türkiye’de otomobil satışlarında, her 10 otomobilden 7’si kredi ile satın alınırken, bu yılın ikinci yarısı itibarıyla bu durum değişti. İkinci el otomobile talep çok yüksek, ancak talebin önünü kesen ve pazardaki durgunluğa sebep olan temel unsur kredi.

2. el otoya talep çok ancak kredi yok!
25.09.2023
0
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – İkinci elin merkezi olan otomerkezi, sektörün kredi problemine ışık tuttu.

Her ay ortalama 7 ile 9 Milyar TL taşıt kredisi hacmi bulunurken, Haziran bu hacim sırasıyla 2,5 Milyar TL’ye, Temmuz ayında ise 717 Milyon TL’ye kadar düştü.

KREDİ KULLANIM SEVİYESİ 10’DA 2’YE KADAR İNDİ

Türkiye otomotiv sektörünün gelişiminde taşıt finansmanı ve kredi çözümlerinin büyük önem arz ettiğini hatırlatan Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, “Ortalama 10 kişiden 7’si kredi vasıtasıyla otomobil satın alırken bugün geldiğimiz noktada 10 kişiden 2’si kredi ile araç satın alıyor. Vatandaşların kredi başvuruları ya onaylanmıyor ya da komik diyebileceğimiz tutarlarda kredilerle karşılaşıyor. Bayilerimize gelen birçok tüketicide de bu problemle karşılaşıyoruz. Sahada son 1 aydır ciddi bir durgunluk söz konusu ve temel sebebi kredi. Talep çok yüksek, ancak krediye ulaşım reelde artık her anlamda imkansız.BDDK’nın son 1,5 yıldır izlediği politikalardan taviz vererek vadeleri artırması elzem, aksi takdirde nihai tüketici otomobile erişemeyecek” diye konuştu.

Sıfır araçlarda bulunurluğun artışı ve ikinci elde durgunluğun etkisiyle pazarın negatif bir pozisyonda olduğunu söyleyen Karakaş, “Pazardaki beklenti ve hedefler bu yıl satışların 7,5 milyonu bulmasıydı. Durgunluk devam ettiği takdirde ikinci el araç pazarı bu yılı ancak 6-6,5 milyonla kapatır şeklinde öngörüyoruz. Son 2 ayda ortalama marka-modele bağlı olarak fiyatlarda yüzde 6 ile 8 arasında düşüş mevcut. Döviz kuru ve enflasyon stabil devam ederse pazar da regüle olmuş biçimde devam eder, fiyatlar da benzer seviyelerde ilerler. Krediye erişim hem Merkez Bankası hem de bankalar tarafından desteklenirse en azından aracını yenilemek isteyen tüketiciye ilaç gibi gelecektir” değerlendirmesinde bulundu.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.