enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3620
EURO
34,9560
ALTIN
2.324,87
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

1345 ev, okul, iş yeri ve sağlık merkezini yok etti! 3 aylık kâbus sona erdi

İspanya’daki Kanarya Adaları’nda bulunan La Palma Adası’ndaki yanardağ patlamalarının sona erdiği duyuruldu. 19 Eylül’de aktif hale gelen …

1345 ev, okul, iş yeri ve sağlık merkezini yok etti! 3 aylık kâbus sona erdi
25.12.2021
143
A+
A-

İspanya’daki Kanarya Adaları’nda bulunan La Palma Adası’ndaki yanardağ patlamalarının sona erdiği duyuruldu. 19 Eylül’de aktif hale gelen yanardağ, bin 345 ev, okul, kilise ve sağlık merkezleri de dahil olmak üzere birçok yapıyı kullanılamaz hale getirmişti.

İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’nın en büyük 5. adası olan La Palma’daki Cumbre Veja Yanardağı’ndaki patlamaların resmi olarak sona erdiği açıklandı.

Kanarya Adaları Volkanik Acil Durum Planı (Pevolca) yetkilileri tarafından yapılan açıklama, yanardağın yaklaşık 10 gündür düşük seviyeli gösterdiği faaliyetlerin hemen ardından geldi.

“HALK İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR”

Pevolca sözcüsü Julio Pérez, “Bugünkü duyuru dört kelimeyle özetlenebilir: yanardağ patlaması sona erdi” dedi. Uzmanlar, lavların tahrip ettiği arazilerin, binaların ve yolların temizlenmesinin birkaç yılı alacağı konusunda uyarılar da bulundu. Ayrıca yanardağın, uzun süre zehirli gazlar salmaya devam edeceği ve bunun da halk için tehdit oluşturacağı da belirtildi.

3 AYDIR AKTİFTİ

La Palma’daki yanardağ, 19 Eylül’de aktif hale gelmişti. Başta La Palma’nın batı yakası olmak üzere patlamalarda bin 345 ev, okul, kilise ve sağlık merkezleri de dahil olmak üzere birçok yapı kullanılamaz hale geldi. Yavaş olarak hareket eden lav, yaklaşık olarak bin 250 hektarlık alanı kaplayarak, adanın turizm ile birlikte geçim kaynağı olan muz tarlalarına da ulaşmıştı.

SIK SIK DEPREMLER OLUYORDU

La Palma’da muz çiftçiliği yapan Victor Manuel yaptığı açıklamada, “Adadan ayrılmak ve başka adada başka şeyler aramak zorunda kalabilirim. Çünkü kamu kurumları felaketin zorluğuna hazır değil. Kendimi ve ailemi kurtarmalıyım” ifadelerine yer verdi. Yanardağ patlamalarına sık sık depremler de eşlik etmişti.

BAŞBAKAN BİRÇOK KEZ ZİYARETTE BULUNDU

Patlamalar sırasında La Palma’yı ziyaret eden İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, felaketten sonra La Palma’nın inşasına yardım etme sözü vermişti. Geçen ay yaptığı ziyaret esnasında açıklamalarda bulunan Sanchez, “Lavlar akmayı durdurduğunda, bütün kamu kurumları La Palma’yı onarmak, yeniden inşa etmek ve daha iyi bir geleceğe taşımak için çalışmaya devam edecektir” ifadelerine yer vermişti.

Hükümet bugüne kadar, geçici konut satın alma ve işini kaybeden kişilere mali yardım sağlama konusu da dahil olmak üzere, kurtarma çalışmalarına 225 milyon euroluk yardım fonu sözü vermişti.

La Palma’daki yanardağ patlaması 1971’den bu yana meydana gelen ilk ve en uzun patlama olarak da kayıtlara geçti. Ancak volkanik depremlerin devam edeceği bildiriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.